NOS VAM JE HLADAN, IAKO JE TOPLO U SOBI: 4 razloga zašto se ovo događa, EVO ŠTA VAM SE DEŠAVA U ORGANIZMU

Zdravlje

Skoro svi misle kako je hladan nos samo znak ozebline, ali to ne mora uvijek biti slučaj, jer hladan nos možete imati čak i u toplim okruženjima. 

Kad se to dogodi, to može biti znak da se vašem tijelu nešto događa.

1. To može biti znak slabog protoka krvi u nosu.

1

Kada dugo ostanemo u sobi s niskom temperaturom, tijelo pokušava sačuvati toplinu smanjujući protok krvi iz ekstremiteta i preusmjeravajući je na vitalne organe u tijelu. Također možemo primijetiti da će naš nos biti prva stvar koja će biti hladna, budući da ovaj dio tijela nema puno masnoće. Ispijanje šalice nečega vrućeg, poput čaja ili kafe, moglo bi nam pomoći da se ugrijemo.

2. Preopterećeni ste poslom.

Studija na Sveučilištu u Nottinghamu otkrila je vezu između naše tjelesne temperature i količine stresa u našem mozgu. Tijekom istraživanja, što su se sudionici više usredotočili na zadatke koji su im zadani, lica su im postala hladnija, posebno u području oko nosa. Ako se i vi tako osjećate dok radite, možda biste trebali napraviti kratku pauzu prije nego što nastavite sa aktivnošću.

3. Pod velikim ste emocionalnim stresom.

Emocionalni stres mogao bi biti okidač za Raynaudov fenomen koji uzrokuje drastično sužavanje krvnih žila u našim ekstremitetima na kratko vrijeme. To rezultira hladnoćom i utrnulošću u određenom području, poput nosa, i može trajati od nekoliko minuta do sati. Raynaudov fenomen češći je kod žena i među onima koji žive u hladnoj klimi.

4. Vaši hormoni mogu biti neuravnoteženi.

4

Kada ne proizvodite dovoljno hormona štitnjače, metabolizam vašeg tijela može postati spor. Usporeni metabolizam učinit će da vaše tijelo štedi toplinu i energiju, a moglo bi rezultirati i manjom toplinom koja ide do ekstremiteta, poput nosa.