Obratite pažnju! Koža ispod grudi podložna je ljetnim infekcijama

Zdravlje

Koža ispod grudi jedno je od mjesta na tijelu na kojem određene promjene ne primjećujemo dok nisu dovoljno vidljive ili dok ne mogu da se napipaju! 

Žene s većim grudima imaju veću šansu da “zakače” neku od infekcija, a visoke ljetne temperature uz pojačano znojenje i neadekvatan izbor garderobe ili grudnjaka probleme mogu i pogoršati!

Osip i gljivične infekcije

Veoma često se dešava da se ispod linije grudi pojavi osip praćen neprijatnim mirisom. Najčešće je izazvan visokim temperaturama i pretjeranim znojenjem. Kako kažu dermatolozi za Healthline, ovakav osip nastaje trenjem kože i nezgodna je pojava jer može da dovede i do razvoja gljivica kojima posebno prija vlažno i toplo okruženje.

Stručnjaci savjetuju da pospete puder po koži koja je sklona iritacijama i ukoliko je potrebno, u toku dana ponovite postupak. On će pomoći kod upijanja vlage i održaće kožu suhom.

Obavezno se javite svom dermatologu koji će vam prepisati posebnu kremu za suzbijanje iritacije.

Iritacija zbog toplote

Ovakva iritacija se javlja kao posljedica toplog vremena zbog koga se znojite više nego obično. Ako vas regija i svrbi, bitno je da znate da do toga dolazi jer je znoj začepio kanale, odnosno pore na koži.

Ipak, dobra strana ovakvog problema je što uglavnom prolazi sam od sebe i nije opasan. Dovoljno je da se koža ohladi kako bi neprijatnost prestala. Iako ne možemo uvijek birati da budemo na mjestima gdje temperatura nije visoka, losioni sa efektom hlađenja mogu pomoći kao i vodene obloge kako bi se koža što prije umirila.

Ringvorm lišajevi

Ako vam se ispod grudi formiraju izrazito suhe regije sa crvenim obodom, moguće je, po ruhečima doktora, da imate problem sa lišajevima. Ringvorm je vrlo zarazan i često se širi zajedničkim peškirom, posteljinom i tuševima. Možete ga dobiti čak i od kućnih ljubimaca. Ovakvi problemi često se javljaju i na pazuhu, a ne samo ispod grudi.

Anti-gljivične kreme bez recepta efikasne su u luhečenju lišajeva, ali je za to obavezno da se javite lhekaru. Nipošto ne bi trebalo da uzimate nešto na svoju ruku.

Bradavice

Često se ženama pojavljuju bradavice u ovom predjelu tijela zbog trenja između grudnjaka kože ili kože o kožu. Uglavnom su u formi tankih, providnih ili bjeličastih sitnih izraslina. Najčešće ne bole osim ako ih ne zakačite.

Uklanjaju se hirurškim putem, različitim metodama.

Bilo kako bilo, svaku promjenu na koži treba provjeriti, pa ako osetite neke nepravilnosti, javite se odabranom ljekaru koji će vas posavjetovati koje je najbolje rješenje za vaš slučaj.

Izvor: novosti.rs Foto: Pexels

Podijeli