Opasne i bez trajnog efekta – to su brze dijete!

Zdravlje

Idealna linija je top-tema prije početka (svakog) ljeta, a odmah uz nju su i različite dijete. Često su to “brze dijete” od pet di sedam dana, Internet i magazini su ih je prepuni, ali mogu da budu izuzetno štetne za zdravlje.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), gojaznost je danas u porastu i svjesni smo da većina ljudi želi da smrša, da dobro izgleda, da skine višak što prije.

Profesorica Medicinskog fakulteta u Beogradu, dr Nada Vasiljević ističe da brze dijete mogu da izazovu razne posledice kao što sz dehidratacija, poremećaj rada u digestivnom sistemu, dijarealni sindrom, konstipacija, “sve što prati muku, gađenje, averziju na neku hranu, povraćanje, da se javi i intolerancija….”

Šteta koju nepravilnom dijetom možemo nanijeti organizmu zavisi od toga koje namirnice uzimamo.

“Možda je hit dijeta samo sa dvije-tri namirnice ili sa odbacivanjem mlijeka i mliječnih proizvoda. Najčešće može da dovede do disbioze, znači do poremećaja odnosa korisnih bakterija u digestivnom traktu”, upozorila je dr Vasiljević.

Preporuka je da se ne iscrpljuje organizam.

“Ko hoće da skine tjelesnu masu mora da se posavjetuje sa stručnim osobama koje najčešće ne odobravaju te tipove dijete već savjetuju uravnoteženu, izbalansiranu ishranu koja znači tri obroka dnevno uz eventualno jednu užinu. Uz tu dijetu ipak nešto sporije se gubi na masi tako da u okviru mjesec dana je optimalno pet do šest kilograma gubitka”, objasnila je profesorica dr Veroslava Stanković.

Dijeta od pet do sedam dana neće dati nikakve efekte ako je drastična, jer je štetna po zdravlje.

Potrebno je savjetovati se sa stručnjacima. Najvažnije je biti strpljiv kada se prelazi na dijetalnu ishranu i rezultati će biti vidljivi.

Izvor: rts.rs Foto: Guliver/Getty Images

Podijeli