Ova dva ČUDNA SIMPTOMA mogla bi vam reći da ste već PREBOLOVALI COVID-19: ‘Je li ovo stanje privremeno ili trajno, pitanje je?’

Zdravlje

Stručnjaci i više od godinu dana poslije, još uvijek uče o koronavirusu, pacijentima koji su iskusili sve simptome koronavirusa, ovi novi koje su istražili mogli bi iznenaditi vas.

Ženski magazin - Horoskop, ljubav, fitness i zdravlje

(Ženski Magazin)

Osim poznatijih simptoma koronavirusa poput kašlja, groznice, umora i senzornih gubitaka, neki pacijenti imaju mnogo intimnije simptome, o kojima se manje govori. 

Ispostavilo se da su i muškarci i žene prijavili učinke na svoj seksualni i reproduktivni sistem nakon infekcije COVID-om: konkretno, neke žene s dugim COVID-om doživjele su menstrualne promjene, a muškarci su prijavili erektilnu disfunkciju (ED) dugo nakon što su se drugi simptomi povukli .

Pregled literature objavljen u Journal of Endocrinological Investigation u julu bio je jedan od najranijih koji je potvrdio pojavu ED kao simptoma koronavirusa. Ti su istraživači pronašli trendove u literaturi koji sugeriraju da su muškarci s COVID-om vjerovatnije iskusili hipogonadizam – stanje u kojem čovjekovi spolni organi oslobađaju malo ili nimalo spolnih hormona – od onih koji nisu imali COVID. “Je li ovo stanje hipogonadizma trajno ili privremeno, pitanje je do sada bez odgovora”, objasnili su istraživači.

Međutim, žene također imaju seksualne i reproduktivne simptome za koje ljekari vjeruju da su povezani s hormonima. 

Louise Newson, dr. Med., doktorica opšte prakse i specijalista za menopauzu, nedavno je podijelila s Voxom da trenutno provodi pilot istraživanje ovih simptoma kod pacijenata s COVID-19. S do sada zabilježenih 842 odgovora pacijenata, ona kaže da rezultati “potvrđuju [njene] misli da je dugotrajni COVID vjerovatno povezan s niskim nivoom hormona (estrogena i testosterona), koji su do sada bili zanemarivani istraživanjem”.

U prilog svojoj teoriji, Newson je dodala da mnoge žene primjećuju pogoršanje simptoma COVID-a neposredno prije početka njihovog razdoblja – kada je razina estrogena u svakom trenutku niska. Ona sumnja da nije sasvim slučajno da su određeni dugotrajni simptomi COVID-a poput moždane magle, umora, vrtoglavice i bolova u zglobovima takođe simptomi menopauze.