OVE STVARI NE SMIJETE PRATI DETRDŽENTOM ZA SUĐE ILI ĆETE UNIŠTITI U POTPUNOSTI: Mnogi prave ovu grešku

Praktična žena

Ne biste trebali pokušavati koristiti sapun za posuđe ni za što drugo osim za posuđe, jer biste ih mogli oštetiti više nego očistiti.

Na primjer, ako svoj Moka lonac istrljate sapunom, to će ostaviti puno taloga koji će promijeniti okus vaše kave. A ako vam ponestane deterdženta za pranje posuđa, dobro razmislite prije nego što sapun stavite u perilicu posuđa. Možda završite s kućom punom sapunice.

1. Moka lonac

9b331b5a478a3e7e4ca281da53

Sapun za posuđe može ostaviti malo ostataka u Moka loncu nakon pranja, a moglo bi biti prilično izazovno ukloniti sve nakon jednog ispiranja. Morali biste ga dobro oprati nekoliko puta, a to bi također uništilo završetak vašeg lonca. Osim toga, možda ćete imati sapunast okus u sljedećem loncu kave.

Vremenom će sve ribanje ukloniti i esencijalna ulja kave iz lonca, koja zapravo poboljšavaju okus pića, ali i štite površinu od korozije.

2. Perilica posuđa

92d53d5151a5141373dfc985c3

Sapun za posuđe izuzetno je pjenast i ako ga stavite u perilicu posuđa, možete oštetiti mašinu. Osim toga, mogli biste imati još jedan veliki problem: previše mjehurića izlazi. Posebni deterdžent za mašinu za pranje posuđa ima posebno dizajniranu formulu koja savršeno ispire posuđe i manje je pjenasta.

3. Perilica rublja

147cd75da9a81e157f19abb64a

Baš kao i kod perilice posuđa, i vi ćete prirediti pjenu ako stavite sapun za pranje u perilicu rublja. Neće se moći nositi i puknut će. Više pjene ne znači i čišću odjeću, formula ionako nije dovoljno teška da je očisti.

4. Vaš automobil

89d7225956a38ae6de50d0513d

Iako mnogi kažu da je tečnost za posuđe alternativa sapunu za pranje automobila, nikako je ne biste trebali koristiti. Postoji nekoliko razloga: tvrde kemikalije sapuna za suđe mogu oštetiti boju s vašeg automobila, a također može ukloniti i zaštitni vosak koji imate na sebi. Jednom kad se osuši, tečnost takođe može ostaviti ostatke na vašem automobilu jer ju je teško isprati.

5. Vaša kosa

5343a8597a9f930089bcc7f942

Sapun za suđe previše je grub za vašu kosu i uklonit će sva njegova esencijalna ulja. A ova esencijalna ulja su kritična za lijepu i zdravu kosu. Sol sapuna za suđe potpuno će vam isušiti kosu, tako da će vaše vlasište postati ljušteno i nadraženo. Osim toga, još jedan sastojak, natrijum lauril sulfat, može pokrenuti stanje kože zvano dermatitis.

6. Prozori i ogledala

f9acaf51de8744bbc5a0a0011c

Sapun za posuđe sasvim će sigurno ukloniti prljavštinu s prozora ili ogledala kao što to čini na naočalama. Ali bit će vrlo teško ukloniti pruge koje na njima ostanu nakon što ih pokušate oprati. Dakle, ako želite savršeno sjajne prozore i ogledala, samo upotrijebite klasično sredstvo za čišćenje stakla.

7. Vaša tava od lijevanog željeza

6313b852968b283d306f4c1c40

Sapun za posuđe uklonit će začinjeni sloj ulja s površine. I svaki stručnjak za kuhanje zna da je to ono što pomaže ravnomjerno zagrijavati hranu, a dodaje i ukus. Ako to ipak učinite, pokušajte to rjeđe i koristite ovaj alternativni način čišćenja: stavite sol u još toplu tavu i istrljajte je papirnatim ubrusom. Poslije možete dodati malo ulja, ako želite.

8. Podovi od tvrdog drveta

b0ca92552ca3913fbd8924b562

Korištenje sapuna za suđe na podovima od tvrdog drva ostat će samo ogrebotine i prljavština. Umjesto toga, ako želite imati savršene i sjajne podove od tvrdog drveta, prvo ih usisajte ili pometite kako biste uklonili nečistoću ili sitne prsi koji bi mogli ostaviti tragove. Nakon toga mokrom obrišite brisanje svih površina.

Preporučuje se upotreba sredstava za čišćenje posebno napravljenih za drvene podove. S druge strane, sapun za posuđe može biti vrlo učinkovit na drugim vrstama podova, poput pločica, linoleuma ili vinila.

9. Koža

Koža je prilično osjetljiv proizvod i kemikalije sapuna za suđe mogu je uništiti. Baš kao i vaša koža, i kožni predmeti trebaju vlažnu kremu kako bi materijal bio mekan. Sapun za posuđe možete koristiti na kožnim cipelama, ali pokušajte ga izbjeći na finoj kožnoj odjeći.