OVE SUDOVE IZBACITE IZ KUHINJE ODMAH: evo zašto više nikada nećete čuvati hranu u plastičnim posudama

Praktična žena

Ne zadržavajte plastičnu ambalažu jer je ona namenjena jednokratnoj upotrebi. Plastična ambalaža koja se koristi za pakovanje namirnica i pića koja konzumiramo u određenim uslovima može biti štetna za čovekovo zdravlje, ali ta se ambalaža redovno testira i rizik od toga da smo ozbiljno izloženi štetnom uticaju jedinjenja iz plastike je minimalan.

plasticna-ambalaza

Plastične kutijice u kojima ste doneli hranu iz prodavnice ili čašice od jogurta, sladoleda i slično najčešće su samo jednokratna ambalaža te ih nikako ne bi trebalo prati nakon upotrebe i čuvati za čuvanje drugih namirnica u zamrzivaču ili frižideru, nego baciti u smeće.

Iako je pri nižim temperaturama mogućnost migracije različitih jedinjenja iz ambalaže u hranu umanjena, između ostalog, korišćenjem deterdženata i abrazivnih sredstava za pranje ambalažu možete lako oštetiti i tako povećati rizik od štetnih promjena hrane.

Najpoznatiji polimerni dodaci plastičnoj ambalaži su ftalati, a od monomera bisfenol A (BPA). Izloženost potrošača riziku od specifične migracije ftalata i BPA iz plastične ambalaže minimalna je jer se plastična ambalaža redovno kontroliše, a zavisi i od njihove primjene.

Imajte na umu da je boca u kojoj ste kupili vodu ili sok kod transporta ili skladištenja mogla biti izložena različitim spoljnim faktorima koji mogu dovesti do “habanja” materijala te može doći do migracije u vodu ili hranu koja je u njima.

Izvor: 24sata.hr

Podijeli sa prijateljima