OVO JE NAPITAK KOJI RJEŠAVA PROBLEME PROBAVE

Zdravlje

Bez obzira na to da li želite da sačuvate zdravlje ili ga poboljšate ukoliko je narušeno gastroeneterološkim tegobama postoji ljekoviti koktel.

Bez obzira na to da li želite da sačuvate zdravlje ili ga poboljšate ukoliko je narušeno gastroeneterološkim tegobama postoji ljekoviti koktel.

Riječ je o “sasi vodi” koja je veoma ukusna i djelotvorna. U osam čaša vode dodajte jednu kašičicu rendanog korijena đumbira, jedan svjež krastavac srednje veličine, oguljen i isječen na tanke kolutove, jedan limun srednje veličine, isječen na kriške i 12 listova svježe nane.

Ostavite vodu da odstoji preko noći, da sve namirnice puste svoje arome, procijedite, pa koktel pijte tokom cijelog sljedećeg dana. Počnite tako što ćete je piti prije prvog jutarnjeg obroka i raspodjelite ravnomjerno tokom cijelog dana.

Svaki od sastojaka u ovom “koktelu” ima pozitivan uticaj na zdravlje:

Krastavac – sadrži svega 16 kalorija. On djeluje kao diuretik i omogućava izbacivanje vode iz organizma, i sprečava nadutost. Pored toga, bogat je hranjivim materijama magnezijumom, bakrom i kalijumom.

Đumbir – takođe djeluje umirujuće na stomak, smanjuje nadutost i samim tim obim stomaka.

Limun – sprečava oticanje stomaka, bogat je vitaminom C koji djeluje kao antioksidant i potpomaže izbacivanje toksina iz tijela.

Listovi nane – djeluju na čulo mirisa i na taj način smanjuju apetit i želju za hranom. Osim toga, oni daju osvježavajuć i specifičan ukus ovoj vodi. Menta je inače poznata kao biljka koja smiruje digestivni sistem.