OVO JE OSAM ZNAKOVA KRVNOG UGRUŠKA KOJE NE SMIJETE IGNORISATI

Zdravlje

Krvni ugrušci mogu značiti velike probleme, pogotovo ako nastanu u dubokim venama u blizini vaših mišića.

Doctor taking blood sample from elderly patient to monitor anticoagulant treatment.
  • Kad se krvni ugrušci stvore duboko u sistemu, mogu biti bolni i opasni – kaže dr. Luis Navarro za časopis Men’s Health.

Takva vrsta ugrušaka naziva se venska tromboza. Oni su poput blokatora koji sprečavaju protok krvi. A stvar se može zakomplicirati ako se ugrušak odvoji od mjesta na kojem je nastao i otputuje do pluća. Tada govorimo o plućnoj emboliji, koja može oštetiti pluća i druge organe te biti fatalna.

Dr. Navarro kaže da je “važno prepoznati simptome krvnog ugruška jer se oni mogu predvidjeti, a brzo otkrivanje je ključno za uspješno liječenje”. Evo na koje znakove treba obratiti pažnju.

Oticanje ruke ili noge

Otečene noga ili ruka jedan je od najčešćih simptoma krvnog ugruška. Dr. Navarro pojašnjava: “Krvni ugrušci mogu blokirati zdrav protok krvi u nogama pa se ona može nakupiti iza ugruška i uzrokovati oticanje.”

Bol u nogama ili rukama

Krvni ugrušak obično dolazi u kombinaciji s drugim simptomima kao što su oteklina ili crvenilo.

  • Bol uzrokovana krvnim ugruškom lako se može zamijeniti grčem ili naprezanjem mišića, zbog čega problem ostaje nedijagnosticiran i posebno je opasan – upozorava Navarro.

Crvenilo na koži

Krvni ugrušak ne možete vidjeti. Možda ćete primijetiti promjenu na koži poput modrice ili crvenila. Također, mjesto na kojem nastaje promjena može biti toplo na dodir.

Bol u prsima

Zbog boli u prsima možete pomisliti na srčani udar, ali zapravo može biti i simptom plućne embolije.

  • Simptomi su slični, ali bol je kod embolije oštra i probadajuća, a najviše se osjeća pri dubokom udahu – kaže Navarro te savjetuje da u ovom slučaju odmah nazovete hitnu pomoć.

Kratkoća daha

Krvni ugrušak u plućima usporava protok kisika.

  • Često nećete imati daha za dolazak do vrha stepenica – ističe neuroradiolog George P. Teitelbaum te dodaje da brzo potražite pomoć, pogotovo ako se ovaj simptom pojavi iznenada.

Neobjašnjiv kašalj

Ako uz neobjašnjiv kašalj osjećate otežano disanje, ubrzan rad srca ili bol u prsima, to bi moglo ukazivati na plućnu emboliju.

  • Kašalj će biti suh, a ponekad ljudi mogu iskašljavati sluz ili krv – tvrdi Navarro.

Ubrzan rad srca

Kad je kisika malo, otkucaji srca postaju visoki.

  • Kod manjih krvnih ugrušaka brzina otkucaja srca djelomično raste zbog boli u prsima, otežanog disanja i s tim povezane tjeskobe. Također, dolazi do oslobađanja hemikalija iz plućnog tkiva, što dovodi do porasta broja otkucaja srca – pojašnjava dr. Lewis Nelson iz Medicinske škole Rutgers u New Jerseyju.

Osjećaj nesvjestice

Mozak je osjetljiv na promjene kisika i protoka krvi pa se u slučaju krvnog ugruška mogu javiti vrtoglavica i osjećaj nesvjestice. Iako to nije pretjerano čest simptom krvnog ugruška, događa se.