OVO ZELENO POVRĆE JE IDEALNO ZA ZDRAVLJE KOŽE I OČIJU

Zdravlje

U proljetnim mjesecima, kad se javljaju prve zrake sunca, vrijeme je da počnete štititi svoju kožu od opasnog UV zračenja. Kako su u ovom periodu na tržnicama dostupni špinat, blitva i raštika, najbolje je da započnete odmah, tvrde stručnjaci.

Zeleno lisnato povrće kao što su raštika, blitva i špinat jeftini su i dostupni, a njihove dobrobiti za čovjekov organizam su višestruke.

Ovo povrće izuzetno je bogato luteinom, jakim antioksidansom koji štiti ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Sve veći broj istraživanja pokazuje da je lutein, zahvaljujući svojim antioksidacijskim svojstvima, od izuzetnog značaja u očuvanju zdravlja očiju, srca, grlića maternice, te u jačanju odbrambene funkcije imunološkog sistema.

Lutein je izrazito važan za ljudsku kožu jer pruža veliku zaštitu od opasnih sunčevih zraka. Najveće koncentracije luteina u koži pronađene su na licu, posebno u području nosa i obraza koje sunčeve zrake najbrže ‘dohvate’.

Zeleno lisnato povrće, kao što su špinat, blitva i raštika, sadrže oko 0,1 – 0,2 miligrama luteina na 100 grama. Za razliku od voća, kojeg je najbolje jesti u prirodnom obliku, navedeno povrće potrebno je termički obraditi, jer se tek tad u njemu oslobađaju korisni sastojci. U sirovom povrću lutein je zarobljen u ćelijskim strukturama, dok kuhanje omogućava njegovu apsorpciju i povećava bioraspoloživost.

Uobičajenom prehranom unosimo oko 2,5 mg luteina na dan, no ta količina nije dovoljna. Za efikasnu zaštitu kože i očiju od sunčevih zraka potrebno je dnevno unijeti i do sedam miligrama.

Visoke doze luteina možemo pronaći i u narandžastom voću (breskve, marelice), te u kukuruzu.