Pet jasnih znakova da se nalazite u toksičnoj vezi

Ljubav

Iz toksične veze je teško izaći, ali i teško prepoznati da je partner pored vas “otrovan” i da vas koči na vašem putu. Ukoliko prepoznate ovakvo ponašanje kod sebe, bježite glavom bez obzira od njega. Uz takvog čovjeka samo ćete biti nesretni, prenosi Stil.rs.

Smišljate izgovore za njegovo ponašanje

Kad vas iznevjeri, kažete sebi naizgled logične razloge zašto se to desilo. Na primjer “Umoran je”, ili “Bio je zauzet na poslu”. Međutim, duboko u sebi znate da to nije istina. On se ne popravlja, a vi dajete sve od sebe da ga racionalizujete i objasnite.

Posvećuje vam pažnju samo kad on želi

Jednog dana ne progovara ni riječ sa vama, a već sutra se ponaša kao da se ništa nije dogodilo. Teško se odlučuje na to da vam zaista posveti vrijeme. Osjećate se kao da ste posljednji na njegovoj listi prioriteta.

Insistira na tome da ispunite njegove nemoguće standarde

Često ni ne znate šta on u stvari hoće, ali ipak izgleda kao da ništa što uradite nije dovoljno dobro. Svaki dan je novi napor da održite vezu.

Nikada vas ne pita kako ste

Ne želi mnogo toga da zna o vama. U početku se, doduše, ponaša se kao da mu je stalo. Vremenom, ipak postaje jasno da ga i ne zanimate mnogo, osim kada ste potrebni njegovom egu.

Ne poštuje vas i koristi “humor” da bi vas uvrijedio

Ako se ovdje uvrijedite i pobunite se, on će tvrditi da je sve to samo šala. Što je još gore, mogao bi da vas optuži da ste preosjetljivi. Koristi humor kao izgovor da vas ponizi, a vremenom to može da pređe i u svakodnevni način njegovog ophođenja prema vama.

Podijeli sa prijateljima