Pet znakova da vaša jetra nije u dobrom stanju, a jedan simptom je posebno zabrinjavajuć

Zdravlje

1. Žute oči

To je znak da jetra ne radi dobro i vjerojatno jedan od najkarakterističnijih simptoma bolesti jetre. Bilirubin je spoj u krvi žute boje koji jetra inače razgrađuje kako bi se mogao izlučiti iz tijela, no ako jetra ne radi dobro, bilirubin se može nakupljati u krvi, što se očituje žutom bojom bjeloočnice.

2. Nadut trbuh

Ako se trbuh nadme i ostane takav, to može biti veći problem od uobičajenog nadimanja zbog otežane probave. Povišen tlak unutar krvnih žila oko jetre može dovesti do nakupljanja tekućine u abdomenu. Bilo bi dobro otići liječniku koji će utvrditi je li nadimanje posljedica hrane, plinova ili tekućine u abdomenu.

3. Svrbež

Bolest jetre može uzrokovati i svrbež po cijelom tijelu. Još se ne zna točno je li to povezano sa žučnom soli, odnosno žučnom kiselinom. Žuč je probavna tvar koju proizvodi jetra, ali kod osoba s primarnom žučnom cirozom (autoimuna bolest jetre koja dovodi do nefunkcioniranja žučnih putova) žuč se može nakupiti u tijelu i izazvati simptome poput svrbeža.

4. Umor

Stalni umor gotovo je uvijek znak da nešto nije u redu, a moguće je da je to posljedica bolesti jetre.

5. Rastresenost

Ako vam se čini da ste odjednom počeli gubiti stvari ili se osjećate izgubljeno i zbunjeno, nemojte to pripisivati umoru ili stresu. Jetrena encefalopatija stanje je koje nastaje kad jetra ne može pravilno uklanjati toksine iz tijela, a obično se javlja kod osoba s hroničnim bolestima jetre, cirozom i hepatitisom. Primijetite li te simptome, odmah otiđite doktoru.