POKUŠAJTE OVAKO, NA PRIRODAN NAČIN, SNIZITI PRITISAK

Zdravlje

Ukoliko imate problem sa hipertenzijom, ne morate odmah posegnuti za lijekovima.

lustracija

Ljekari preporučuju da probate prvo sa ovom hranom.

Bijeli luk sebi sadrži sumporna jedinjenja koja opuštaju i proširuju krvne sudove, čime oslobađaju pritisak i pomažu da šećer kroz organizam efikasnije prolazi. Dodatne prednosti bijelog luka u svakodnevnoj ishrani su i tome što smanjuje i LDL odnosno loš holesterol, masti u krvi i odličan je borac protiv virusa, bakterija i gljivica u organizmu.

Kao i cimet, i karanfilić je odličan izvor fenola, ali i antioksidanata i time odličan prirodan izvor sastojaka koji snižavaju krvni pritisak.  Pored toga, karanfilić podstiče bolji rad digestivnog trakta, eliminira potencijalno štetne bakterije iz organizma i pomaže da se hrana efikasnije obradi.

Cimet sadrži veliku količinu fenola – jedinjenja za koje je dokazano da stabilizira šećer u krvi, podstičući inzulin na normalan rad.

Unos soli

Ovo značajno pomaže kod snižavanja visokog pritiska. Smanjen unos soli možete postići tako što ćete reducirati unos suhomesnatih proizvoda i gotove prerađene hrane, koja inače obiluje ovim začinom. Isto tako, ograničite soljenje kod pripreme svakodnevnih obroka.

Jedite paradajz

Paradajz sadrži jedan od najsnažnijih antioksidanata – likopen, koji pomaže u zaštiti srca od infarkta, suženja krvnih sudova i visokog pritiska, ali i poboljšava cjelokupno stanje organizma. Za što bolji učinak, pored konzumiranja u sirovom stanju, preporučuje se piti (nesoljen) sok od paradajza.