POMIJEŠALA JE LIMUN I SODU I POPILA: KADA JE SAZNALA ŠTA LIJEČI, OSTALA JE BEZ TEKSTA

Zdravlje

Soda bikarbona i limun su sastojci koji imaju mnogo prednosti za naše zdravlje, ali i za čišćenje kuće.

Pixabay

Kao lijek soda bikarbona se najčešće koristi za liječenje gorušice, ali može pomoći i kod liječenja akni i kandide.

Smjesa od sode bikarbone i limuna korisna je za čišćenje lica i uklanjanja mrtvih ćelija kože, ali i za izbjeljivanje zuba.

Neki smatraju da kombinacija sode bikarbone i limunovog soka može pomoći u liječenju raka. Mnoge se namirnice smatraju anti-kancerogenima, posebno prirodni sastojci koji su antioksidansi i alkani.

Ipak, samo zato što imaju te prednosti ne znači da nam mogu pomoći u liječenju raka, ali imaju neke koristi za spriječavanje nastanka raka.

Zdrava ishrana koja uključuje limun i sodu bikarbonu ima prednost na zdravlje jer:

Alkalizuje – kombinacija limuna i sode bikarbone ima alkalizirajuće djelovanje na tijelo što pomaže kod acidoze – stanja prekomjerne kiselosti krvi koje nastaje kada bubrezi ne izbacuju kiselinu iz tijela ili kada tijelo proizvodi previše kiseline. Također je odlično sredstvo za zdravlje bubrega jer pomaže pri izbacivanju toksina iz tijela.

Dobri su za probavu – kombinacija limuna i sode bikarbone odlična je za poboljšanje probave, ali pomaže i kod nadutosti i refluksa želudca.

Pročišćavaju – limun i soda bikarbona pomažu pri čišćenju jetre i pružaju dovoljno vitamina C, fosfora i antioksidansa za zadovoljavanje svakodnevnih potreba.

Soda bikarbona i limun za rak

Ono što je najbitnije za dobro zdravlje je održavanje pH ravnoteže u tijelu. Idealna pH vrijednost krvi bi trebala biti blago vlažna, oko 7.4 pH, ali stvaranje idealnog svakodnevnog nivoa pH u tijelu može biti teško.

Unsplash

Toksini kojima smo izloženi kroz hranu, okolinu, način života i stres mogu stvoriti kiselost organizma što pogoduje širenju kancerogenih ćelija.

Korištenje sode bikarbone može pomoći kod usporavanja rasta kancerogenih ćelija i ravnoteže unutrašnjosti tijela tako da ćelije ne mogu preživjeti. U slučaju raka, ovo znači promjena unutrašnjeg stanja iz kiselog u nekiselo.

Recept: Pomiješajte sok od pola limuna i 1 kašičice sode bikarbone u čaši vode te to popite. Samo pripazite da popijete napitak 30 minuta prije i barem 2 sata nakon obroka jer će neutralizovati želučanu kiselinu koja je dobra za probavu.

Podijeli