Postoji jedan signal koji može da vam ukaže na to da ste preležali koronu ili da imate dugi kovid, a da to i ne znate

Zdravlje

Da, postoji test na antitijela, koji je najsigurniji pokazatelj da li je kovid samo protrčao kroz vaš organizam, ali naučnici su sada ustanovili još jedan čudan signal koji može da vam ukaže da ste se izborili sa ovim virusom, piše “Žena“.

I vezan je za čulo mirisa.

I ne, nije gubitak, jer to je simptom kovida, dakle, znači da ga imate, već se pojavljuje nakon preležane korone. Mnogi pacijenti su se žalili da mjesecima nakon oporavka da osjećaju čudne mirise.

Miris slatkog ili oštar nepiratni miris sumpora, upaljenih šibica ili ribe može da bude jedan od signala da ste preležali koronu, piše Skaj njuz, a prenosi “RTS“.

Ovaj simptom zove se parosmija, disfunkcija detekcije mirisa koja može uticati i na sposobnost čovjeka da obrađuje percepciju arome, tako da određene stvari mirišu drugačije, a javlja se daleko izraženije kod mladih ljudi i zdravstvenih radnika.

Otorinolaringolog Nirmal Kumar nazvao je simptom “vrlo čudnim i veoma jedinstvenim”.

Prof Kumar, koji je i predsjednik udruženja otorinolaringologa Velike Britanije, bio je među prvim medicinarima koji su u martu identifikovali anosmiju – gubitak mirisa – kao indikator zaraze koronavirusom.

Pozvao je nadležne institucije u Engleskoj da gubitak čula mirisa dodaju na listu simptoma više mjeseci prije nego što je to postalo praksa širom svijeta.

Sada ukazuje na to da među hiljadama pacijenata koji se liječe od dugotrajnog gubitka čula mirisa u Velikoj Britaniji, neki imaju parosmiju.

“Jutros sam vidio dva pacijenta sa parosmijom”, rekao je profesor Kumar novinskoj agenciji PA.

“Jedan je rekao da ojseća smrad ribe umjesto bilo kog drugog mirisa, a drugi da mu se čini da nešto gori i kada u blizini nema dima. Obojica su zdravstveni radnici. Mislimo da je povećana učestalost kod mladih ljudi, a takođe i kod zdravstvenih radnika zbog izloženosti virusu u bolnicama”, istakao je Kumar.

Prema njegovim riječima, ovo je za neke ljude izuzetno uznemirujuće.

Opisujući koronavirus kao “neurotropni virus” (napada nervno tkivo), profesor Kumar je istakao da virus utiče na nerve na vrhu nosa, što je šok za nervni sistem, a nervi ne funkcionišu.

Dugi kovid je pojam koji opisuje prisustvo simptoma koronavirusa koji se mogu nastaviti nedjeljama ili mjesecima nakon početka bolesti.

Postoje i preporuke svima koji su pogođeni parosmijom da se podvrgnu “mirisnom treningu”, koji uključuje njuškanje ulja ruže, limuna, karanfilića i eukaliptusa svakog dana oko 20 sekundi kako bi se radilo na postepenom vraćanju mirisa.

I drugi stručnjaci su komentarisali ovu pojavu.

Prof. dr Dušan Milisavljević, direktor niške ORL klinike rekao je za “Kurir” nedavno da mnoge virusne i bakterijske infekcije mogu da dovedu do gubitka čula mirisa:

“Međutim, neka istraživanja pokazuju da kod korona virusa gubitak čula mirisa može trajati duže. Primijećeno je i da pacijenti prijavljuju i da, kada se čulo ukusa vrati, ne osjećaju dobro miris vanile, sirćeta, parfema… Da im mlijeko miriše na benzin… A kod čula ukusa da, ako jedu ljute papričice, imaju osjećaj da jedu nešto slatko. To znači da je došlo do patološki izmijenjenog čula mirisa i ukusa“.