RIJEŠITE MOZGALICU: Hodate bosi i iznenada ispred sebe vidite 3 kutije MORATE PROĆI KROZ JEDNU, A DA SE NAJMANJE POVRIJEDITE KOJU VI BIRATE?

Zanimljivosti

Hodate bosi i iznenada ispred sebe vidite 3 kutije. Ne postoji drugi način za vas, morate proći kroz jednu od tih kutija. Prva se kutija puni vrućim ugljenom, druga kutija čavlima, a kutija broj 3 slomljenim staklom.

U kojem ćete polju najbolje izaći iz ove situacije s najmanje štete?

9b04405d4d9af3d6d9044cef2f

TAČAN ODGOVOR

Proći kroz vatru je tačan odgovor

Svakog svibnja u nekim sjevernogrčkim selima, veseljaci hodaju bosi preko gorućeg drvenog ugljena i izlaze neozlijeđeni. Iako neki vjeruju da se objašnjenje temelji na vjeri, drugi traže znanstvenije objašnjenje.

“Oni vjeruju da im snaga Svetog Konstantina – vjerska snaga – to omogućuje i da je to čudo”, rekao je Loring Danforth, antropolog s Bates Collegea u Lewistonu u državi Maine.


Teorije hodanja po vatri
David Willey je instruktor fizike i stručnjak za znanost hodanja vatre na Sveučilištu Pittsburgh u Pennsylvaniji. Rekao je da ljudi mogu hodati preko sloja gorućeg ugljena jer je “drvo loš vodič”.

“Postoje tri načina na koje se toplina može prenijeti: provođenje, konvekcija i zračenje”, rekao je.

Kondukcija je prijenos topline iz jedne tvari u drugu izravnim kontaktom. U konvekciji se toplina prenosi kroz cirkulaciju zraka ili fluida. U zračenju se prenosi kao da se širi ravnim linijama iz središnjeg izvora (pomislite na sunce ili toplinsku lampu).

Provođenje je glavni način na koji se toplina prenosi na noge osobe tijekom vatrene šetnje.

U hodanju preko vatre, noge osobe su također loši provodnici, dodiruju ugljen prekriven pepelom.

Budući da šetač vatre zaista hoda, vrijeme kontakta između stopala i ugljena je minimalno – prebrzo da bi ugljen mogao izgorjeti ili ugljeniti stopala, rekao je Willey.