Roze jezero u Pačirskoj banji prava je turistička atrakcija!

Zanimljivosti

Ako ste mislili da vas oči varaju, ne, ovo nije Fotošop i nije u pitanju nikakva zagađena voda, odnosno, ovo roze jezero zaista postoji.

I ne nalazi se ni u Austaliji ni u Senegalu već u Srbiji.

Ova godina, nažalost, svima nam je poremetila planove, bar kad su u pitanju putovanja u inostranstvo. Sa druge strane, srećne su okolnosti što živimo u Srbiji, zemlji koja ima toliko neverovatnih i atraktivnih lokacija i predivnih mesta za odmor i rehabilitaciju.

Nedaleko od Bačke Topole i Subotice, nalazi se Pačirska banja, oaza mira i lepote, i jedinstveno kupalište sa specifičnom bojom termalne vode, kakvo nećete naći ne u  Srbiji već ni u celoj Evropi.

Topla voda dolazi sa 1400 metara dubine i slana je, a soli ima 21 do 22 grama po litru. Termalna voda uliva se u jezero preko cevi koja je postavljena po sredini i meša se sa bunarskom kako bi se smanjila temperatura termalne vode koja ide i do 72 stepena, piše Objektiv.

Zahvaljujući tome, temperatura jezerske vode je do 35 stepeni.  Sama boja potiče od joda, broma i litijuma koji se ovde nalaze u visokoj koncentraciji.

Na osnovu sastava vode, banja je dobila sertifikat lekovite. Topla, slana voda pomaže u očuvanju i održavanju zdravlja, i doprinosi podizanju imunog sistema. Takođe, tvrdi se da voda ima izuzetna svojstva i u lečenju raznih kožnih bolesti, reumatizma i stanja posle povreda.

Voda ima miris joda i drugih minerala, ali se na to može navići za nekoliko minuta.

Samo jezero se prostire na 2000 kvadratnih metara, a dno je prekriveno oblim kamenjem koje izuzetno prija stopalima pri hodu u vodi.

Pored jezera, u kompleksu su otvorena i dva bazena u zatvorenom prostoru koja su dostupna i zimi sa kapacitetom do 200 ljudi.

Ono šta treba da znate je, ako želite da uživate u kupanju u roze jezeru, da je ono roze boje samo tokom letnjih meseci. Na kraju sezone jezero se komplet isušuje, očisti a šljunak ispere da bude spreman za sledeću sezonu.

Zato, kad već ne možemo da putujemo po svetu koliko bi želeli, zašto da ne istražimo prirodne lepote naše zemlje? Ružičasto jezero, ne samo što je sjajajn izbor za odmor, već će fotografije izgledati kao iz bajke.

Podijeli