SENZACIONALNO Pronađeni ekseri kojima je Isus zakucan na krst?

Zanimljivosti

Utvrdio je da je Kajafina pećina jedino pogodno mesto za takve eksere od 25 testiranih grobnica

Isus raspeće

Isus raspeće, Foto: AP

Izraelski naučnici iz Jerusalima objavili su da su pronašli eksere koji mogu biti u vezi sa razapinjanjem Isusa Hrista na Golgoti. Prvobitno su bili pronađeni 1990. godine u pećini u kojoj je sahranjen prvosveštenik Judeje Kajafa.

Ti ekseri su nestali pre oko 30 godina. Međutim, kanadski arheolog i snimatelj dokumentarnih filmova Simha Jakubovič snimio je 2011. film „Hristovi ekseri”, u kojem je tvrdio da “pronađeni artefakti svedoče da su zaista korišćeni za raspeće Hrista”.

Tada su naučnici odbacili ovu pretpostavku, upozoravajući da to više liči na reklamni trik. Međutim, prošle nedelje je jerusalimski istraživač Arie Šimron uporedio te eksere sa sadržajem krečnjačkih sanduka za čuvanje kostiju umrlih u kosturnicama.

Utvrdio je da je Kajafina pećina jedino pogodno mesto za takve eksere od 25 testiranih grobnica.

– Na tim ekserima smo, pomešane sa rđom i raznim naslagama, pronašli i nekoliko mikroskopskih fragmenata kostiju – rekao je Šimron za The Jerusalem Post.

– Naučni dokazi da su ovi ekseri korišćeni za raspinjanje nekoga prilično su ubedljivi… Jedini mogući dokaz da su ponovo pronađeni ekseri zaista korišćeni za Hristovo pogubljenje je taj što su pronađeni upravo u Kajafinom – kažu naučnici.