SIMPTOMI UPALE SLIJEPOG CRIJEVA – AKO OVO OSJETITE HITNO U BOLNICU: Operacija Je Jedino Rješenje, Reagujte Dok Nije Kasno

Zdravlje

Položaj slijepog crijeva može da varira, pa se simptomi koje pacijenti imaju razlikuju

Slijepo crijevo je zapravo jedan kraj debelog crijeva koji se “slijepo” završava na desnoj strani abdomena. Stručnjacima i dalje nije jasna tačna uloga, ali pretpostavlja se na utiče na funkcionisanje imunog sistema.

Doktor Zlatko Bokun, hirurg i instruktor laparoskopske hirurgije u KBC “Zvezdara” u razgovoru za eKlinika portal najprije razjašnjava neke terminološke dileme.

– Appendicitis, upala crvuljka ili popularno zvana “upala slijepog crijeva” je zapravo neadekvatan termin, jer je crvuljak appendix vermiformis – objašnjava dr Zlatko Bokun.

– Pravo slijepo crijevo zove se cekum, a upala cekuma je tiflitis. U svakom slučaju, jasno je da se radi o jednom od najčešćih akutnih stanja u hirurgiji koje zahtjeva hitnu operaciju.

Kako dolazi do upale i koji su simptomi?

Znak koji se prvi javlja u većini slučajeva je čest i oštar bol u donjem desnom dijelu stomaka. Takođe su česte i mučnine, gubitak apetita i povišena tjelesna temperatura, a ove tegobe obično traju manje od 24 sata.

Postoji mogućnost da bol nestane, ali to ne znači da se u narednom periodu neće vratiti, a tada će operacija vjerovatno biti jedino rješenje. Nažalost, ne postoji prevencija kojom bi osoba spriječila da dođe do pucanja, pa je najvažnije da reagujete odmah poslije prvog simptoma.

– Ova upala najčešće nastaje kad se uzani izvodni kanal crvuljka zapuši nesvarljivom hranom, poput koštica lubenice ili komadića kostiju, kao i u slučajevima formiranja fekalita, okamenjenog dijela stolice. Budući da je crvuljak zapušen, puni se crijevnim sokom prepunim bakterija koje ne mogu da se eliminišu. Tegobe obično traju manje od 24 sata za koje vrijeme se ili povuku, ili toliko razviju da je operacija jedini izlaz – objašnjava dr Bokun.

Iako je upala crvuljka najčešća kod djece starije od 10 godina, za ovu pojavu ne postoji određena starosna granica. Dr Bokun naglašava da ovaj tip upale daje klasične simptome samo u 30 odsto slučajeva, kao i da često predstavlja dijagnostički izazov.

– Hirurzi nazivaju apendiks “velikim lažovom”, jer simptomi istog mogu da podsjećaju na brojna druga stanja kao sto su upale i ciste jajnika, žučne kese, kamen u bubregu i mokraćnim kanalima, vanmateričnu trudnoću, čir na želucu, lumboišijalgiju i drugo.

Takođe, uobičajeno proglašena za rutinsku, operacija uklanjanja slijepog crijeva može, u zavisnosti od jačine upale i same anatomije pacijenta može biti izuzetno zahtjevna. Smrtnost od upale slijepog crijeva je i dan-danas oko 1 odsto i u najboljim svjetskim centrima – iznosi zanimljiv podatak instruktor laparoskopske hirurije sa dugogodišnjim iskustvom dr Bokun.

Operacija je jedino rješenje

Jednom kada dođe do upale slijepog crijeva, ono natiče i vremenom dolazi do smanjivanja cirkulacije krvi u njemu, što zbog otoka što zbog eventualnog postojanja stranog tijela koje pritiska krvne sudove.

upala-slijepog-crijeva-ili-apendicitis-i-najcesci-simptomi
Zatim se dešava da tkivo slijepog crijeva odumire, dolazi do pucanja zidova i izlivanja sadržava u stomačnu duplju. U većini slučajeva hirurg će ukloniti slijepo crijevo.

Standardna operacija uklanjanja slijepog crijeva vrši se laparoskopski i pacijent je, kaže dr Zlatko Bokun, već za dan ili dva spreman za otpust iz bolnice. Međutim, on dodaje da ta operacija često mora da se završi otvoreno, klasičnom operativnom metodom.

– Time se vreme oporavka produžava, a moguće komplikacije su češće. Važno je naglasiti da ne postoji hronična upala slijepog crijeva. Tegobe nastaju brzo, traju kratko i velika je greška što mnogi ljekari opšte prakse često šalju hirurgu pacijente koji imaju tegobe nedeljama, proglašavajući svaki bol u stomaku za upalu crvuljka – smatra dr Bokun.

On naglašava da protiv upale crvuljka ne postoji prevencija, kao i da je bitno reagovati na vrijeme i ispitati i druge potencijalne bolesti, poput ginekoloških ili uroloških stanja, koje mogu simulirati ovo oboljenje.

(Telegraf.rs)