So – sve njegove štetnosti i čime ju možemo zamijeniti

Zdravlje

Da li možete da zamislite hranu bez soli?! Kakav god vaš odgovor bio činjenica je da se so trenutno nalazi u gotovo svim namirnicama, ali i da pristalice zdrave prehrane zagovaraju odustajanje od dodavanja soli u obrok ne samo tokom dijeta, nego i na svakodnevnoj bazi. A da li je moguće zamijeniti so i kako utječe na zdravlje ljudi pročitajte u nastavku…

Prvo, nije sva so jedinstveno štetna. So je štetna jer se dobija hemijskom obradom morske soli – to je čisti natrijev hlorid. Takva se so smatra vrlo agresivnom za tijelo, pa je bolje da je uopće ne jedete. Što se tiče prirodne soli (morske ili himalajske), ona je bogata mineralima i željezom i nije štetna u razumnim količinama. Višak soli može se taložiti u bubrezima u obliku kamenja, zadržavati tekućinu u tijelu i povećati krvni pritisak, što je pogodno raznim problemima za tijelo.

Višak soli također negativno utječe na srce i krvne žile. Ako osoba već ima neku predispoziciju za probleme s krvnim žilama i bubrezima, tada će ih višak soli uveliko pogoršati. Višak soli u tijelu dovodi do manifestacije celulita i inhibira proces gubitka kilograma.

Postoje proizvodi u kojima se natrijev hlorid nadopunjuje kalijevim solima i drugim mineralima. U takvim proizvodima začini i sušeno bilje pomiješaju se sa solju te se dobije svojevrsni dodatak aroma. Ali, kao i kod soli, važna je izmjerena potrošnja svakog takvog proizvoda.

Kakve zamjene postoje?

Bolje je napustiti upotrebu hemijski prerađene soli i obratiti pažnju na prirodnu so. Postoje mnoge prirodne vrste soli. So, ovisno o regiji, kao i grožđe, ima svoj okus i mineralizaciju. Okus soli i dalje je vrlo ovisan o obliku kristala, pa u nekim radnjama možete pronaći mnogo začina i gurmanskih soli – sve je to potpuno prirodan proizvod. Jedna od najčešćih vrsta su ružičaste i crne himalajske soli.

Vrsta soli ovisi o mineralima. Na primjer, u crnoj soli to su minerali vulkanskog porijekla. U Francuskoj se nalazi čuvena so – fleur de sel, čiji se kristali vrlo pažljivo uklanjaju rukom. Ova so je također izvrsna alternativa stolnoj soli.

A ako doista želite odustati od korištenja soli ili ju je iz medicinskih razloga potrebno ozbiljno ograničiti, so se može zamijeniti začinima. Na primjer, sušeni bijeli luk u maloj količini, začin curry ili mješavina začinskog bilja – oni također savršeno poboljšavaju okus jela. Alternativno, pogodan je i sojin umak, koji sadrži minimalne količine soli. Savršeno naglašava okus jela, posebno jer je to organski proizvod.

Izvor: elle.hr/Foto: Getty Images

Podijeli sa prijateljima