SPAS U MENOPAUZI / Biljka Koja Je Odličan Lijek Za Žene: Spriječava Bolove U Materici I Reguliše Hormone

Zdravlje
Mnogi smatraju da je crni kohoš najbolji prirodni lijek u menopauzi!
Sjevernoamerički Indijanci koristili su ovu biljku kao lijek protiv zmijskog otrova i kod porođajnih bolova, a danas je jedan od najboljih lijekova u menopauzi.
Crni kohoš reguliše simptome menopauze tako što utiče direktno na mozak. Sadrži u sebi luteinizirajući hormon koji podstiče stvaranja ravnoteže između estrogena i progesterona, tako da je naročito povoljna za žene sa hormonskim disbalansom. Crni kohoš pozitivno utiče na krvne sudove i tako pomaže u spriječavanju valunga (talasa vrućine), noćnog znojenja, slabog libida, nesanice i promena raspoloženja.
Stručnjaci ističu da se redovnim konzumiranjem crnog kohoša može smanjiti rizik od slabljenja gustine kostiju u menopauzi. Fitoestrogeni iz ove biljke vezuju se za kosti i omogućavaju vezivanje kalcijuma i bolju mineralizaciju kostiju. Takođe, smanjuje bolove u materici tokom menstrualnog ciklusa i spriječava glavobolje.TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Suplementi crnog kohoša u Americi su najprodavaniji lijek protiv tegoba u menopauzi, a mnoge žene ističu da im je ova biljke pomogla da izbegnu neprijatne bolove i nagle promjene raspoloženja. Biljka može da se koristi u vidu suplemenata, biljnih preparata i tinktura.
Čaj od crnog kohoša kuha se tako što se 20 g osušene biljke (korijena) kuha 10 minuta u 1 litar vode. Dobijeni čaj procedite i čuvajte u frižideru. Konzumira se 3 šolje dnevno.
Crni kohoš se ne preporučuje osobama koje imaju probleme sa jetrom, osobama koje su u prošlosti imale tumor zavistan od estrogena (rak jajnika, dojke), trudnicama i ženama koje koriste kontraceptivne pilule (smanjuje dejstvo pilula).
Napomena: Prije upotrebe čaja od crnog kohoša, tableta ili preparata, obavezno se konsultujte sa ljekarom!