STIMULIŠE PROIZVODNJU KOLAGENA, ČISTI ORGANIZAM: DA LI JE GROŽĐE DOBRO I ZA LINIJU?

Zdravlje

Stoga, osim dobrog ukusa, umjerenim korištenjem grožđa u ishrani osiguravamo važne vitamine B grupe, i minerale, kao što su: gvožđe, kalcijum, magnezijum, kalijum, cink i bakar.

Oni zajedno doprinose smanjenju umora, posebno u ovom prelaznom periodu, kada nam je potrebno više energije. Međutim, treba pronaći pravu mjeru, jer nijedna krajnost nije dobra. Ostanite sa nama i u nastavku, gdje vam otkrivamo više detalja.

Grožđe i dobijanje kilograma

Ovo voće sadrži proste šećere, koji se brzo apsorbuju u organizmu. Ukoliko pretjeramo sa ovakvom užinom, povećava se nivo insulina, hormona koji podstiče glad, što dalje utiče na stvaranje viška kilograma i pojavu dijabetesa tipa 2.

Treba znati da 100 grama grožđa sadrži 60 kalorija. Kada je riječ o kombinovanju različtih sastojaka na tanjiru, preporuka je da se na njemu nađe sezonsko povrće bogato vlaknima, zatim proteini, kojih ima u mesu, ribi, jajima i mahunarkama, ili namirnice bogate nezasićenim mastima, kao što su maslinovo ulje, orasi, bademi. Njihova glavna prednost je što produžavaju osjećaj sitosti.

Blagodeti grožđa

Za početak, ono pročišćava organizam, odnosno igra detoks ulogu. Visoka koncentracija kalijuma podstiče dobru probavu i sprečava zadržavanje viška tečnosti i nadutost. Sa druge strane, bogato je vlaknima, koji su važni za pravilan rad sistema za varenje i pomažu da ostanemo vitki.

Dobar je saveznik u borbi protiv holesterola, za šta su najviše zaslužni vitamin C, magnezijum i kvarcetin. Zapravo, oni loš holesterol pretvaraju u dobar. Za kraj, izdvajamo i to da grožđe usporava starenje, prije svega zato što sadrži polifenole, kao što je sve poznatiji resveratrol. On sprječava prodor slobodnih radikala i štiti od oksidativnog stresa, koji utiče na starenje kože. Vitamin A pruža blistavost tena, a vitamin C stimuliše proizvodnju kolagena, koji pruža elastičnost, i umanjuje pojavu upalnih procesa i celulita.