SVI PRAVIMO ISTE GREŠKE KADA KUPIMO TREŠNJE I JAGODE: 3 zlatna saveta da voće što duže ostane sveže

Zanimljivosti

Naučnici kažu da ukoliko trešnje ostavimo samo na sat vremena na sobnoj temperaturi, propašće kao da su bile čitav dan u frižideru

Počela je sezona trešanja, a večiti problem sa svim bobičastim voćem jeste kako mu produžiti rok trajanja. Jagode se posebno brzo kvare, a zgodan trik koji čini da što duže zadrže svežinu otkrila je jedna mama na TikToku.

Trešnje, izuzetno zdrava namirnica koja pomaže kod brojnih tegoba, ništa manje nisu “komplikovane” za čuvanje. Međutim, kako voćari ističu, najveći problem pravimo mi sami kada ih kupimo.

Greška zbog koje im se gotovo dvostruko skraćuje rok trajanja jeste što ih odmah po unosu u kuću operemo. Najbolje ih je oprati neposredno pre upotrebe, nikako pre jer će to ubrzati njihovo truljenje.

Takođe, ne preporučuje se da im se uklanjaju peteljke, jer vlaga koja se zadržava kraj njih zapravo ubrzava propadanje voća.

Veoma je važno i držati ih na hladnom mestu, odnosno u frižideru. Naučnici kažu da ukoliko trešnje ostavimo samo na sat vremena na sobnoj temperaturi, propašće kao da su bile čitav dan u frižideru.