TRAVAR IZ SIBIRA TVRDI DA JE OVA BILJKA NAJBOLJA ZA MRŠAVLJENJE! Skida i pritisak, PIO GA JE I HITLER

Zdravlje

Ivan čaj daje energiju, snižava pritisak, sprečava prehladu, ublažava disajne infekcije, jača imunitet, podiže hemoglobin, odličan je za anemiju, a smanjuje opasnost od oboljevanja malignih bolesti.

Leti gasi žeđ, a zimi greje. Normalizuje rad žučne kese, pomaže u varenju hrane, uklanja zatvor i proliv, olakšava mršavljenje, smanjuje želju za nočnim jedenjem i slatkim. Koristi se za lečenje alkoholizma, a umanjuje i mamurluk. Kada se redovno pije osvežava kožu, jača kosu i nokte, jer sadrži vitamine i antioksidanse.

Dimitri sam bere samoniklu biljku.

Kozak Dimitri Sobjanin, travar iz Jalutorovska u Sibiru lično bere i suši ivan čaj, a ekskluzivno za čitaoce “Ruskog travara” objašnjava da se u ovoj samonikloj biljci nalazi lek za svaku boljku, jer je svaki deo biljke lekovit.

Ko pije ovaj čaj svakog dana nikada nije bolestan.

Oni koji piju ivan-čaj svakog dana neće se razboleti ni od čega, pa ni prehlade, jer će steći doživotni imunitet. Čaj treba piti svakog dana, a u zavisnosti od organizma ili zdravstvenih problema koriste se cvet, listovi, koren ili cela biljka, biljka je samonikla i koriste se svi delovi.

– Listove berem u proleće, od maja do juna, a koristim ih i za salatu. Cvetove berem od juna do septembra. Koren berem u jesen. Imam i med od ove biljke, zelenkaste je boje, prozračan i ima nežnu aromu – kaže Dimitri.

Skuvan čaj ima boju ćilibara.

Skuvan ivan-čaj ima lepu boju ćilibara, ukus drveta i voća, a Dimitri kaže da se jedna doza preliva vrelom vodom tri puta i pije. Ukus je toliko prijatan da nema potrebe dodavati mleko, šećer ili med.

– Ivan-čaj se čuva u lanenim vrećicama i doza se nikada ne uzima metalnom kašičicom – ističe Dimitri.

Uvek se sipa u keramičku ili porcelansku šolju sipa tako što se uzme prstohvat čaja. Uzima se sa tri prsta leve ruke, jer je ova ruka bliža srcu. Preliva se vrelom vodom, a kada se popije prva šolja, čaj se preliva još dva puta.

Dimitri je poreklom iz Tjumena, gde je njegova porodica pre pet kolena došla sa Dona. Jalutorovsk se nalazi 80 kilometara od Tjumena i čuven je kao mesto u kojem žive potomci plemića dekabrista, koje je car Nikolaj Prvi proterao u Sibir. U porodici Sobjanina se generacijama bere ivan čaj, suši na specijalan način i pije svakog dana u godini.

– Čaj je odličan za krvne sudove, jer sprečava stvaranje masnih naslaga, čisti organizam i regeneriše, nema kofeina, pa je odličan da se pije i uveče pre spavanja – kaže Dimitri.

Pio ga je Hitler, ali i Džingis Kan.

Pošto je dobro poznato da daje energiju, bolje je veštačkih energetskih napitaka, Adolf Hitler je tražio da mu donesu čaj da ga proba, jer je verovao da crvenoarmejci njemu duguju hrabrost. Ovo je, inače, bio i omiljeni čaj Džingis Kana.

Koporski ili ivan čaj se u Rusiji koristi više od hiljadu godina, a u Evropi je postao popularan sredinom 19. veka i preporučivali su ga lekari.

Recept za masku kose i kože:

Pomeša se 10 ml ivan-čaja sa prstohvatom praha slačice. Pasta se nanosi na vlažnu kosu i ostavi da stoji 10 minuta. Ispira se prohladnom vodom. Ova maska, ukoliko se primenjuje jednom nedeljno, sprečava seboreju i perut.

Recept za dijetu

Čaj ima sladak ukus,ne dodaje se šećer, a umanjuje osećaj gladi, pa se u manjim količinama pije svaki put kada se poželi hrana.

Recept za ženske probleme

Kašičicu čaja preliti sa 200 ml vrele vode i ostaviti da odstoji pet minuta. Pije se pre obroka. Pomaže za umirenje bolnih mestruacija i policističnih jajnika.

Recept za visok pritisak

Prstohvat čaja se sipa u šolju i dodaje nekoliko glogovih bobica, preliva se prokuvanom vodom i pije umesto kafe.

Recept za imunitet

Prstohvat čaja se sipa u keramičku šolju. Preliva se sa 2 dl prokuvane vode koja se dva minuta ohladila. Kada se popije, ponovo se preliva toplom vodom.Pije se tri puta dnevno.

Podijeli