U ISHRANI GA NIKADA DOSTA: POMAŽE JAČANJU KOSTIJU I SPAŠAVANJU SRCA

Zdravlje

Špinat je namirnica koja se lako može primjeniti na različite načine u kuhinje i višestruko je korisna za zdravlje.

Ilustracija

Bogat je vitaminima A, C i K, natrijumom, kalcijumom, magnezijumom, folnom kiselinom i željezom, a pored toga sadrži i vlakna važna za varenje i zdravlje sistema za varenje. Koje su tri najbitnije koristi špinata, saznajte u nastavku.

Jača kosti

Konzumiranje špinata je brz način da dopunimo nivo mnogih korisnih supstanci u organizmu, a to prije svega utiče na zdravlje kostiju, reporoduktivnih organa i podiže nivo energije.
Iako je bogat željezom, treba napomenuti da organizam upija samo 10% njega, a to je važno za žene jer, statistički, svaka treća žena ima nedovoljno ove supstance u organizmu.

Dobar je za srce

Špinat je bogat nitratima koji imaju pozitivan efekat na srčano zdravlje.
Postoje i istraživanja koja pokazuju da namirnice bogate ovim supstancama mogu da olakšaju efekte srčanog udara.

Štiti oči

U špinatu se nalaze i zeaksantin i lutein, moćni antioksidanti koji su povezani sa dobrim zdravljem očiju.

Ilustracija

Oni zapravo sprečavaju degeneraciju makule (dela rožnjače) i pojavu katarakte, koji su vodeći uzroci sljepila.

Svi znamo priču o Popaju i o tome kako mu mišići ojačaju kad pojede špinat. Da li je i u stvarnosti špinat ovoliko dobar za mišiće? Svakako ne škodi, ali treba još istražiti kako bi se detaljno znalo sve o tome.

Mnogi upoređuju njegove sastojke sa onim koje ima kelj, koji je zapravo bogatiji kalcijumom i vitaminom B6 od špinata, ali ipak sadrži manje željeza, magnezijuma i kalijuma. To znači da i jedan i drugi treba da budu deo zdrave ishrane, a evo kako to možete učiniti sa špinatem.
Kao salata

Sveži špinat može se iskoristiti kao osnova za salatu, a uz njega se mogu kombinovati razne namirnice poput grejpfruta, jabuke, leblebija, paprike, začina, sira itd.

Kao smuti

Špinat je zahvalan da se kombinuje i kao dio smutija jer tako potpomaže efekte vježbanja i fizičke aktivnosti.

Možete ga iskombinovati sa 300 ml vode, borovnicama, malinama, grčkim jogurtom, medom i potom dobro izmiksati.

Kao prilog

Ne samo da ide uz voće i povrće, nego ide i uz meso, na primjer biftek ili šniclu i krompir, piše Harpersbazar.rs. Možete ga blanširati ili dinstati i tako dodat jelu poboljšava apsorpciju željeza iz ostalih namirnica.