ZA HLADNE PRSTE NIJE UVIJEK KRIVA ZIMA! Provjerite zašto su vam RUKE LEDENE, OPREZNO može ukazivati na OVE BOLESTI!

Zdravlje

Tokom hladnih dana normalno je da su nam ruke i prsti često ledeni i taj problem obično nestane čim uđemo u toplu prostoriju. Ali ako primjetite da su vam ruke neuobičajeno hladne čak i ako ste duže vrijeme na toplom, trebalo bi da obratite pažnju na opšte zdravstveno stanje, upozoravaju stručnjaci. Izvor ovih tegoba nalazi se među ovim zdravstvenim problemima. Provjerite!

1. Rejnodov sindrom: stanje tokom kog dolazi do stezanja krvnih sudova u prstima kao odgovor na hladnoću ili emotivni stres. Zbog toga dolazi do izrazitog osjećaja hladnoće u prstima, koji ponekad mogu i malo da poplave.

Ovaj sindrom, na sreću, ne izaziva veće zdravstvene probleme i temperatura prstiju reguliše se nošenjem rukavica i, naravno, izbjegavanjem stresa.

495cfb5afd8577c6d9ba7ded77

2. Hipotireoza: hladni prsti su jedan od simptoma smanjene funkcije štitne žlijezde, tj. njenog usporenog rada. Štitna žlijezda ima ulogu termostata u našem tijelu i kada nije aktivna, usporava se i većina drugih funkcija tijela, pa tako često osjećamo hladnoću.

3. Anemija ili malokrvnost, kako se u narodu češće kaže, uzrokuje više zdravstvenih problema poput umora, glavobolje, zadihanosti i vrtoglavice. Nije isključeno da zbog velikog nedostatka gvožđa u krvi dođe do problema kod regulacije temperature u telu. Naime, posljedica anemije je loše snabdjevanje tijela kiseonikom, pa zato dolazi do pojave hladnih prstiju.

4. Nizak krvni pritisak: kada pritisak padne, krvni sudovi preusmjeravaju krv iz ruku i nogu prema vitalnim organima i zato se prsti hlade.

5. Pušenje: ako vam treba još jedan dodatni razlog da ostavite pušenje, onda je to i problem s hladnim rukama. Nikotin uzrokuje stezanje krvnih sudova, zbog čega je protok krvi često oslabljen ili znatno smanjen.