Zbog gljivica na noktima bilo me stid da skinem čarape: a onda sam otkrila ovu smjesu! Gljivica sam se riješila bez problema (recept)

Zdravlje

Gljivice na nogama I noktima su najčešće posljedica plijesni ili kvasca, a nerijetko su bolne I neugodne. Razvoju gljivica pogoduju topli I vlažni uvjeti. Bijela ili žuta mrlja na vrhu nokta je najčešće prvi stadij infekcije noktiju odnosno gljivica.

Gljivice na nogama s vremenom mogu mijenjati oblik I boju, a nokat se može početi I listati što može biti vrlo neugodno. Bez liječenja, gljivica se najčešće ne možemo riješiti, a ono što vjerojatno niste znali jest da je soda bikarbona jedan od domaćih učinkovitijih lijekova za gljivice.

Trebate imati na umu da soda bikarbona I ocat nisu univerzalni lijekovi za gljivičnu infekciju te da se svakako trebate javiti liječniku te redovno kontrolirati stanje.

Gljivice se najbolje razmnožavaju na vlažnim I toplim mjestima poput kože između prstiju na nogama. Gljivice na stopalima nisu rijetkost. Velik broj starijih ljudi, ali I onih koji dugo borave u istim cipelama tijekom radnog vremena – imaju gljivice na stopalima.

Faktori rizika za razvoj gljivica na noktima su:

Starost,
Smanjena cirkulacija u nogama,
Pretjerano znojenje,
Hodanje u bazenima, blizu otvorenih kanalizacijskih šahti I cijevi te u teretanama,
Psorijaza,
Dijabetes,
Oslabljen imunitet.

Ono što karakterizira gljivice na stopalima I gljivice na noktima nogu jest crveni osip koji svrbi. Gljivice na stopalima ostavljaju trag oljuštene kože koja s vremenom može postati I bolna.

Gljivice na noktima nogu uglavnom se očituju pojavom žutila, a zatim postupnog propadanja I listanja nokta. Nokti postaju tvrdi te se počinju postupno mrviti.

Simptomi gljivica na noktima su:

Zadebljali nokat,
Diskoloracija,
Promijenjeni oblik nokta,
Neugodan miris nokta,
Listanje nokta,
Tamna boja nokta.

Kako iskoristiti sodu za pomoć kod gljivica?

Soda bikarbona se za liječenje gljivica na nogama I rukama može koristiti sama ili u kombinaciji s drugim proizvodima.

Mješavina sode I octa je dobra upravo zato što soda bikarbona nije fungicidna, što značI da neće ubiti gljivice, ali će spriječiti njihovo širenje I rast, dok ocat koristimo kako bi ubili gljivice.

Trebat će vam:

4 do 5 žlica sode bikarbone,
1 šalica bijelog ili jabučnog octa,
Voda,
Posuda za natapanje nogu,
Papirnati ručnik.

Otopinu napravite prema sljedećem receptu:

Pomiješajte jednu šalicu octa u vodi koju ste prethodno ulili u posudu za natapanje nogu.
Natapajte noge oko 15 minuta, a zatim osušite papirnatim ručnicima.
Ponovite to još jednom, no ovaj put dodajte 4 do 5 žlica sode bikarbone.

Ponovite više puta dnevno, po dva puta bez I sa sode bikarbone. Ideja ovog postupka je ta da će ocat prvo uništiti gljivice, a soda će spriječiti njihov daljnji rast I širenje.

Liječničku pomoć kod gljivica na nogama I rukama potražite u slučaju da je crvenilo jako izraženo te u slučaju da se pojavilo oteknuće koje boli. Liječničku pomoć trebate potražiti ako se stanje ne popravlja ni nakon liječenja.