ZNATE LI DA JE VANILA PLOD OVE BILJKE?

Zanimljivosti

Vrsta orhideje, bogata neodoljivim mirisom i slatkastim ukusom predstavlja jedan od čestih začina u ljudskoj ishrani.

Riječ je o najpopularnijem slatkom začinu na svijetu

Mahune vanile

Mahune vanile karakeristične arome su plod orhideje Vanilla planifolia.

Orhideja je jedna od delikatnijih i najljepših biljaka na svijetu, a pored toga ima i jestiv plod.

Iako cvijet živi samo jedan dan, on ustupa mjesto daljem razvitku mahune. Mahune vanile beru se ručno, a zatim se suše narednih šest meseci. Vanila predstavlja jedan od najskupljih začina na svijetu, odmah posle šafrana, prenosi Edukacija.rs.

Vanila koju konzumiramo potiče od orhideje koja je karakteristična za područje Meksika. Riječ vainilla je španskog porijekla, a u prijevodu znači “mala mahuna”.

Proizvodnja vanile

Meksiko je do sredine 19. vijeka bio vodeća zemlja u proizvodnji vanile. Monopol je razbijen 1819. godine, kada su je Francuzi prenijeli u svoju koloniju na Madagaskaru i na Mauricijus.

Za uzgajanje vanile, koja je puzavica, potrebni su posebni uslovi. Naime, puzavici je potrebna odgovarajuća potpora kako bi rasla uvis pravilno.

U prirodi, vanila ostvaruje rast zahvaljujući drveću. Proces oprašivanja vanile je komplikovan proces, iako je za biljku karakteristično da nosi muške i ženske cvjetove.

Kako bi se izbjeglo samooprašivanje, vanila se oprašuje ručno.

Ova biljka se danas, industrijski gaji u pet svjetskih oblasti, i svaka vrsta posjeduje određene karakteristike. Najveći proizvođač vanile poznate kao burbon vanila je Madagaskar. Ovu vrstu karakteriše blaga, kremasta i slatka aroma, dok vanila sa Tahitija podsjeća na voće.

Kolijevka i nekadašnji najveći proizvođač vanile, Meksiko, danas je zanemarljiv proizvođač

Vanila i medicina

Vanila se nekad koristila kao protivotrov ujeda insekta, dok je u kombinaciji sa čokoladom liječila nadustost. Korištena je kao lijek za ublažavanje disajnih problema, protiv kašlja, u liječenju stomačnih tegoba, kao i za smirivanje histerije.

Danas se najčešće koristi kao dodatak raznim sirupima, kako bi im obezbjedila podnošljiv ukus.