3 FAKTORA KOJA REMETE MENSTRUALNI CIKLUS: Ovo SVAKA ŽENA treba da ZNA! Broj 3 definitivno može da se REŠI!

Zdravlje

Menstrualni ciklus razlikuje se od žene do žene, a ustaljeni okvir je između 28 i 35 dana. Ali brojne svakodnevne navike mogu uticani na disbalans hormona.

Izdvajamo tri faktora koja remete menstrualni ciklus:

  1. Stres

Na kašnjenje menstruacije mogu da utiču traumatični događaji poput smrti ili bolesti bliske osobe, raskida veze, preseljenja ili gubitka posla. Sve su to situacije koje naglo i značajno podižu nivo stresa. Naime, stres utiče na deo mozga – hipotalamus koji reguliše hormone u telu, između ostalog i menstrualni ciklus, koji tada može da postane neredovan, a krvarenja obilnija ili vrlo slaba.

  1. Putovanja

Duža putovanja, posebno ona na dalje destinacije značajno utiču na naše telo. Nesanica, nervoza i umor samo su neki od simptoma takozvanog “džet lega” – kratkotrajnog poremećaja uzrokovanog putovanjem kroz različite vremenske zone. Ali ovakve promene mogu da utiču i na menstrualni ciklus koji može da postane kraći ili duži. Ne brinite, menstruacija bi trebalo da se normalizuje nakon dva do tri ciklusa.

  1. Premalo sna

Kako bi naše telo normalno funkcionisalo potreban mu je adekvatan odmor i dovoljno sna. S druge strane, premalo sna može da uzrokuje brojne negativne promene u organizmu poput pada imuniteta, nervoze, umora i malaksalosti, ali i da dovede do poremećaja u menstrualnom ciklusu.

Dokazano je da je ljudskom telu potrebno od 7 do 9 sati sna i zato je potrebno promeniti dnevnu rutinu i pokušati da telu pružite dovoljno vremena da se odmori.