Kako liječiti BOL U GRLU: pečenje, grebenje i iritacije prilikom gutanja!

Zdravlje

Bolovi u grlu pri gutanju malo koga zaobilaze tokom hladnijih meseci. Retki su srećnici koji nijednom tokom sezone jesen-zima ne osete ove neprijatne simptome. Najčešće su izazvani virusnom infekcijom i traju kratko, svega nekoliko dana. U slučaju bakterijske upale,  neprijatna grlobolja je dosta intenzivnija, duže traje i zahteva antibiotsku terapiju.

Kako biste se zaštitili od virusa i bakterija, potrebna vam je pre svega dobra prevencija u vidu kvalitetne ishrane. Pri tom pojedine namirnice mogu pomoći i u ublažavanju tegoba i bržem izlečenju. U nastavku saznajte šta raditi kada boli grlo i koja je najefikasnija prirodna terapija.

screenshot-22

Bakterijska upala grla simptomi oboljenja

Kad kažemo upala grla (faringitis), obično mislimo na zapaljenje srednjeg sprata ždrela. Međutim, kliničkim pregledom mogu se ustanoviti i zapaljenske promene u sinusima, krajnicima i donjim delovima ždrela. Glavni simptomi na koje se oboleli žale jesu bolovi u grlu i otežano gutanje. Upala grla može biti infektivna i neinfektivna, a za većinu, čak oko 75 odsto infekcija, zaslužni su virusi. Od bakterijskih zapaljenja najznačajnija je ona izazvana beta hemolitičkim streptokokom grupe A. Ona zahteva etiološku dijagnostiku i specifičan tretman. Bakterija streptokoka u grlu širi se veoma naglo, obično se javlja uz jak bol, koji prati temperatura, malaksalost i glavobolja. Neretko su uvećane i žlezde na vratu, koje dodatno otežavaju stanje.

Bolovi u grlu uzrokovani streptokokom nisu nimalo bezazleni. Ždrelo je izrazito crveno, krajnici otečeni sa gnojnim čepovima, meko nepce je prekriveno crvenim tačkicama. Na vratu su primetni bolni i otečeni limfni čvorovi. lako streptokokna upala može spontano proći, ipak se daju antibiotici u trajanju od 10 dana. Oni ubrzavaju oporavak, uz njih se bolovi u grlu i kašalj ublažavaju. Na ovaj način sprečavaju se dalje infektivne i neinfektivne komplikacije.

Kakve se još infekcije ždrijela mogu javiti?

Pored virusa i bakterija, upalu grla mogu uzrokovati i gljivice. U neinfektivne uzročnike spadaju i fizikohemijski faktori kao što su pušenje, hrkanje,  vikanje, upotreba lekova (ACE inhibitori, inhalatorni kortikosteroidi). Nekada su bolovi u grlu simptom nekog od udruženih oboljenja poput gastroezofagealnog refluksa. Značajni su i faktori okoline, zagađenje (u gradovima, na poslu), zatvoreni ventilacioni sistemi.

Koji lekovi pomažu?

Terapija ovih, kao i virusnih upala, simptomatska je i protivupalna. U svrhu lečenja daju se nesteroidni antiinflamatorni lekovi, paracetamol i lozenge.

Kako sprečiti bol u grlu?

Svi znamo da je rana jesen vreme koje pogoduje širenju velikog broja virusnih infekcija. Upravo tada se bolovi u grlu i otežano gutanje puno češće javljaju. O zimskom periodu koji nam predstoji ne treba ni trošiti previše reči, to se podrazumeva. Uz to, o ishrani najviše vodimo računa leti, jer želimo svoju liniju dovesti do savršenstva. Međutim, čim sezona kupanja i sunčanja na plažama prođe, obično se vraćamo starom načinu ishrane. Upravo je to jedan od razloga zašto nam imunitet slabi i što se tako lako razboljevamo. Ako su jaki bolovi u grlu kod gutanja i vaš problem, naoružajte se zdravim sezonskim namirnicama, A to su: integralni pirinač, proso, bundeve, šargarepe, cvekla, limun, pomorandže i  grožđe. Uz njih ne zaboravite kurkumu, đumbir, propolis kapi.  Smanjite upotrebu alkohola i kafe, a zamenite ih čajevima, ceđenim sokovima i šejkovima od voća i povrća. Jedite domaći med, malteks i obavezno suvo voće. Mesne prerađevine potpuno izbacite iz ishrane (povremeno se možete “zasladiti” domaćom slaninicom). Umesto crvenog mesa, što češće jedite kvalitetnu ribu pripremljenu na zdrav način, pečurke, mahunarke i tofu sir. Samo jedan obrok dnevno zamenite smutijem od voća, povrća i klica i bolovi u grlu i promuklost će se prorediti. Koristite kapi ehinacee za imunitet, propolis uzimajte triput na dan po 30 kapi u malo vode. Možete ga koristiti i za ispiranje grla. Osim toga, redovno pijte sok od cvekle i šargarepe, jer je efikasan u osnaživanju imuniteta.

Pomozite organizmu da se sam izbori s infekcijom Čovekov organizam je savršena mašina koja u svakom trenutku zna šta nam je potrebno i kako treba da radi. Opet mi mu moramo omogućiti uslove za to.  Kada se bolovi u grlu prilikom gutanja jave, ne smemo zanemarivati naše odbrambene mehanizme. U slučaju bilo kakve infekcije trebamo svu svoju energiju usmeriti na eliminaciju patogenih mikroorganizama iz tela. Kijanje i kašljanje su siguran znak da se organizam pokušava osloboditi virusa. Ako tada uzimamo lekove za suzbijanje simptoma prehlade, prolongiraćemo bolest i rizikovati puno. U tom slučaju običan nazeb može se i te kako zakomplikovati. Često suzbijanje prehlade kasnije u životu može nam doneti neko ozbiljnije oboljenje. Zato je najbolje pustiti organizam nek se sam bori, a vi trebate skupiti snagu u nadolazećem periodu. Simptomi kao što su bolovi u grlu bez temperature i promuklost potrajaće nekoliko dana. Budite istrajni, dopustite vašem telu neka se nosi samo sa pomenutim tegobama. Na taj način sprečićete i bakterijske upale grla. Kako ublažiti grlobolju gladovanjem? Kad imamo bilo kakvu infekciju, organizam sve svoje snage usmerava na borbu protiv mikroorganizama koji su uzrokovali zapaljenje. Zato je veoma važno ne oduzeti svom telu dragocenu energiju. To ćete postići gladovanjem na voću, čajevima, vodi i ceđenim sokovima. Post treba držati najviše dan-dva na samom početku bolesti. Ukoliko vam bolovi u grlu i vratu zadaju muke, obavezno unosite navedene namirnice. One se lako vare i ne iziskuju mnogo energije. Zahvaljujući vitaminima, mineralima i enzimima – daju nam dodatnu energiju i podižu odbrambenu moć organizma. Ome samim tim pomažu u borbi protiv bolesti. S druge strane, hrana poput jaja, mesa, sireva i drugih mlečnih proizvoda, hleba i slatkiša nije poželjna. Ona se teško vari i oduzima organizmu preko potrebnu energiju. Ovo može rezultirati dužim trajanjem bolesti i mogućom pojavom bakterijske infekcije, poput gnojne angine.

screenshot-23

Gazirani napici – ne, nikako! Ako vas muči bolno grlo i otežano gutanje, pojedine namirnice mogu vam dodatno pogoršati stanje.Njih je bolje izbegavati u širokom luku. Na tom spisku su suva hrana poput keksa, dvopeka i krekera. Izgegavaje ljutu i kiselu hranu (npr. alkoholno sirće). Gazirani napici, suviše vruće supe, čorbe, čajevi i kafa takođe nisu preporučljivi. Uz njih bolovi u grlu i promuklost samo se još više pojačavaju. Tokom lečenja trebate izbegavati i sve mlečne proizvode jer podstiču stvaranje sluzi u organizmu, što otežava oporavak od prehlade.

Šta jesti tokom upale grla? Osim voća, svežeg i barenog povrća i meda, preporučuju se čorba od paradajza i bundeve.  Ne zaboravite integralni pirinač s povrćem, kao ni testeninu, ovsenu kašu, biljno mleko, kuvani krompir, sveza cvekla i šargarepa. Odličan prirodni lek protiv bolova u grlu su  topli čajevi s medom, crni i beli luk, dinstana i barena šargarepa.