ČUDO PRIRODE: ŠTA SVE MOŽE DA URADI NAR ZA ŽENSKO ZDRAVLJE

Zdravlje

Ako želite da lako prevaziđete menopauzu, obavezno pijte ovaj sok.

Ilustracija

Žene koje osjećaju tegobe predmenopauze ili postmenopauze, poput promjena raspoloženja, valunga, smanjene gustoće kostiju, svakako bi trebale svakodnevno da piju sok od nara!

Nar zasluženo ima zvjezdani status među voćem kada je riječ o ženskom zdravlju i vitalnosti.

Konzumiranje nara može vam pomoći da u menopauzi spriječite nagle promjene raspoloženja i depresivna stanja, a usto će i smanjiti rizik od raka dojke, srčanih oboljenja te propadanja kostiju.

Ako želite da lako prevaziđete menopauzu, obavezno pijte ovaj sok.

1. Podiže raspoloženje i ublažava depresivna stanja

Japanska istraživanja koja su provedena 2004. godine ukazuju na to da ekstrakt nara može pomoći ženama kod promjena raspoloženja, kao i kod depresije, tako što snižava indikatore depresije.

Ilustracija

Konzumirajte nar naročito ako ste skloni negativnim mislima i lošem raspoloženju uzrokovanom hormonskim oscilacijama i promjenama.

2. Smanjuje rizik od karcinoma dojke

Laboratorijske su studije pokazale da biljni pigmenti antocijanidini i flavonoidi te uljne komponente prisutne u naru mogu smanjiti rizik od pojave raka dojke.

Nar prirodno povećava estrogen u tijelu ako su mu nivoi niske ili blokira stvaranje estrogena ako ga u organizmu već ima previše.

Zahvaljujući toj prirodnoj inteligenciji, biljke su puno bolje i efektnije rješenje za ženske tegobe nego farmaceutski lijekovi.

Studija iz 2011., objavljena u časopisu The Journal of Nutritional Biochemistry, pokazala je da ekstrakt nara djeluje snažnije od lijekova estradiola i tamoksifena. Nar smanjuje rizik od estrogenom uzrokovane pojave raka dojke.

3. Štiti od osteoporoze i ublažava valunge

Tokom menopauze kod žena se prirodno smanjuje gustoća kostiju te se javlja osteoporoza. Studija iz 2004. godine pokazala je da se smanjena gustoća kostiju može vratiti na prirodnu uz pomoć ekstrakta dobijenog iz soka i sjemenki nara.

Nar takođe sadrži fitoestrogen 17-alfa-estradiol, koji u kombinaciji s drugim supstancama iz nara djeluje protiv neprijatnih valunga i znojenja, piše Stil.kurir.rs.

Jedno austrijsko istraživanje je pokazalo da su se kod žena koje su svaki dan tokom tri mjeseca uzimale ulje sjemenki nara valunzi smanjili i ublažili.

4. Snaži srce i smanjuje rizik od koronarne bolesti

Da li ste znali da ženama nakon početka menopauze prijeti veći rizik od koronarnih i srčanih oboljenja? Upravo nar tu priskače u pomoć.

Konzumacijom svega jedne čaše soka od nara na dan možete uveliko zaštititi zdravlje svog srca.

Nar pomaže pri snižavanju krvnog pritiska te smanjuje oksidaciju LDL holesterola i nakupljanje štetnog taloga u karotidnoj arteriji za 29 posto.

Dobra vijest je i ta da sok od nara razrjeđuje krv te na taj način smanjuje rizik od stvaranja opasnih krvnih ugrušaka.

Isto tako, studija iz 2007. pokazala je da se konzumacijom soka od nara tokom 3 mjeseca može povećati unos kisika u srce.

Ako želite da lako prevaziđete menopauzu, obavezno pijte ovaj sok.

Čaša nara na dan tjera tegobe menopauze

Ako konzumirate 200 ml soka od nara dnevno,  organizmu ćete obezbijediti 40% dnevno preporučenih doza vitamina C, kao i s vitaminima A i E te folnom kiselinom.

Da li ste znali da nar sadrži više antioksidansa nego većina drugog voća, uključujući i brusnice i borovnice, i da njima obiluje više nego popularni zeleni čaj i crno vino?

Podijeli