GDJE SE KORONA VIRUS NAJVIŠE ZADRŽAVA U STANU: Ovo su najrizičnija mjesta!

Zanimljivosti

Nedavno testiranje provedeno u kući u kojoj je bio izolovan pacijent zaražen korona virusom pokazalo je da se u WC šolji, lavabou i kvaki toaleta nalazi najviše kontaminacije, prenosi Magazin.hr.

Ovaj podatak pojačava mogućnost da bi još jedan način prenošenja virusa Covid-19 mogao biti preko izmeta.

Istraživanje je proveo dr Seana Wei Xiang Onga iz nacinalnog centra za infektivne bolesti u Singapuru pokazalo je da se na zaštitnoj opremi njegovatelja kao i na hodniku kuće nije zabilježeno prisustvo virusa.

Najrizičnija prostorija za prenošenje virusa je toalet jer nakon povlačenja vode u wc šolji, virus se širi po prostoriji i kontaminira okolna područja.

– Kada razmišljamo o načinima prenošenja korona virusa, to nije prva stvar koja bi većini pala na pamet prije ove studije. Očigledno mora dodatno da se posveti pažnja dezinfekciji toaleta nakon svake upotrebe, kao i detaljnom pranju ruku posle obavljanja nužde – upozorava dr Aron Glat, načelnik bolnice Mount Sinai South Nassau u Njujorku.

Nov virus se, očigledno, dugo zadržava u fekalnim materijama. Stoga, ako detaljno ne operemo ruke i ne dezinfikujemo toalet nakon upotrebe, postoji povećan rizik od zaraze, piše Business Insider.

Dr Ong testirao je domove tri zaražena pacijenta koji su izolovani u kućnim uslovima. Kod svakoga od njih uzeto je 26 uzoraka iz sobe u kojoj su provodili najviše vremena, iz toaleta i hodnika koji vodi do toaleta. Uzorci su uzeti i s lekara koji su ih posećivali u izolaciji.

Testovi koji su uzeti nakon čišćenja ovih prostorija pokazali su negativan rezultat.

No kada su testovi provedeni prije dezinfekcije prostorija na tri mjesta od ukupno pet u toaletu nađeni su virusi, dok kontaminacije nije bilo u hodniku. Reč je o wc šolji, kvakama i lavabou koji koristi osoba oboljela od korona virusa, stoga je u ovom momentu najvažnije održavati redovnu dezinfekciju kupatila.

Novi.ba/Telegraf.rs