Imate li ove crvene tačkice na tijelu? To nisu popucali kapilari, evo o čemu se zaista radi!

Zdravlje

Mnogi na tijelu imaju ove crvene izbočine, ali da li ste se nekada zapitali šta one predstavljaju I da li su opasne?

Najprepoznatljiviji je angiom u vidu mladeža, koji se javlja u vidu male izbočine na tijelu. Najčešće su crveni, a mogu biti I plavi, crni ali I kombinacija ovih boja. Kako starimo, tako se uvećava I njihov broj, naročito poslije 40. Godine, a mogu se javiti na bilo kom dijelu tijela, iako se najčešće pojavljuju na trupu.

U suštini, nema razloga da paničite kada ih primjetite na tijelu, osim ukoliko krvare ili dođe do nekih drugih promjena.

Iako je ovo najpoznatiji angiom, zovu ga I “trešnjasti angiom” zbog oblika, nije jedini.

Postoji I “paukov angiom” koji izgleda ovako:

Ovde je u pitanju crvena promjena na kožI koja ima krakove, baš kao I pauk, a samo središte je intenzivnije boje I okruglo. Javlja se u bilo kom uzrastu, ali kod žena naročito u periodu povećane estrogene funkcije (recimo u trudnoćI), ali ukazuje I na loše funkcionisanje jetre.

Kod većine slučajeva, apsolutno je nepotrebno uklanjati ih jer su to bezopasni kožni tumori. Ljudi se uglavnom odlučuju na uklanjanje iz estetskih razloga, a procedura je tada slična kao I kod uklanjanja običnih mladeža, dakle laserski ili radiotalasima, a tu je I hirurško odstranjivanje.