IMATE LI PROBLEMA S DESNIMA? MORATE SE JOŠ BOLJE ČUVATI, JER JE TRIPUT VEĆA OPASNOST DA ĆETE RAZVITI KOMPLIKACIJE NAKON COVIDA

Zdravlje

Kod pacijenata oboljelih od Covida je najmanje tri puta veća vjerovatnoća da će razviti komplikacije ako uz to imaju bolest desni, zaključak je istraživanja objavljenog u Journal of Clinical Periodontology.

Riječ je o istraživanju provedenom na više od 500 osoba oboljelih od Covida pa je otkriveno da oni koji imaju bolest desni imaju 3,5 puta veće šanse da završe u krevetu intenzivne njege. Također, kod pacijenata s bolestima desni i Covidom je veća vjerovatnoća da će trebati respirator, čak 4,5 puta veća.

Vjerojatnost od smrtnog ishoda kod takvih pacijenata je gotovo devet puta veća nego kod onih koji nemaju bolest desni. “Oralna njega trebala bi biti dio zdravstvenih preporuka kako bi se smanjio rizik od teških ishoda Covida-19”, kazao je Lior Shapira, profesor i šef Evropske federacije za paradontologiju (EFP).

Polovica odraslih ljudi u svijetu ima ozbiljan oblik bolesti desni odnosno paradontitis. On uzrokuje upalu zubnog mesa, a u slučaju neliječenja, može se proširiti cijelim tijelom. Medical xpress piše da je ovo istraživanje pokazalo povezanost parodontitisa i komplikacija koje uzrokuje Covid.

U istraživanju je učestvovalo 568 pacijenata s dijagnosticiranim Covidom u razdoblju od februara do jula 2020. godine. Komplikacije je imalo 40 pacijenata, dok ih 528 nije imalo. Informacije su prikupljene o bolestima desni i drugim čimbenicima koji bi mogli biti povezani s komplikacijama uzrokovanih Covidom, u što spada indeks tjelesne mase, pušenje, astma, krvni tlak i dijabetes.

Pokazalo se da je 45 posto pacijenata, dakle njih 258 imalo bolest desni. Profesor Mariano Sanz, jedan od autora studije je otkrio da oralne bakterije kod pacijenata s parodontitisom mogu zaraziti pluća. To posebno može biti opasno kod pacijenata na respiratoru.