Najzeleniji grad na svetu – svakih 18 dana novi park

Zanimljivosti

Grad sa najboljim kvalitetom života je ove godine proglašen i za najzeleniji grad na svetu. U pitanju je Beč!

Foto: Shutterstock

Beč kao milionska metropola ima rekordni procenat zelenih površina od ukupno 53 posto: 1.000 parkova, 500.000 stabala kao i bezbroj zelenih površina u gradskom području. U poslednjih deset godina je preuređeno ili novoizgrađeno 204 parkova površine 65 hektara.

U borbi protiv klimatskih promena i vrućina u gradu su brojne zelene površine.

“Iz tog razloga već godinama širimo zelene površine u Beču, tako da je sada na raspolaganju preko 1.000 parkova”, objašnjava članica gradske vlade za zaštitu okoline, Uli Sima.

Foto: Shutterstock

“Samo u poslednjih deset godina, nakon opsežnog redizajna, 204 parka su novoizgrađena ili ponovno otvorena. To je novi park svakih 18 dana “, kaže Sima.

Beč u narednim godinama planira da preuredi još oko 137.000 kvadratnih metara parkova i zelenih površina. Jedan od tih redizajniranih parkova postaje i prvi park za rashlađivanje u Beču – Esterházypark.

U središtu ovog parka biće postavljeni “tuševi” sa vodenom maglom i zasađene biljke i senovito drveće. Pored toga biće uklonjen deo asfaltne površine i betona da bi se zasadilo novo drveće, cveće i travnjaci. Zahvaljujući instalaciji za rashlađivanje okolna temperatura će moći da se snizi za 6 stepeni.

Podijeli sa prijateljima