NAPRAVITE DOMAĆI SOK OD ZOVE BEZ GRAMA ŠEĆERA: 2 ČAŠE DNEVNO MOGU POMOĆI U RJEŠAVANJU PROBLEMA KOJI MUČI MNOGO ŽENA

ZdravljeOd davnina u našem je narodu običaj da iskusne domaćice pripremaju sok od zove tokom maja i juna, koji je savršeno ljetne osvježenje i ukusan napitak.

Ipak, taj tradicionalni način pripreme podrazumjeva kuhanje zove sa puno šećera, a to je nešto što danas većina od nas izbhegava.

Mi smo pronašli recept za sok bez trunke šećera koji je fantastičan, samo mora da se popije relativno brzo, u roku od 24 sata, jer ne može dugo da stoji. Ali pošto se brzo sprema, uz to je i zdrav, onda neka vas to ne obeshrabri.

Inače, ovako pripremljen sok je odličan diuretik, pa ćete uz dvije čaše dnevno, izbaciti sav višak vode iz organizma.

Potrebno je:

20 cvjetova zove

3 litra vode


jedan cijeđeni limun

Priprema

Cvjetove zove prelijte vodom, ostavite da stoji 24 sata, pa procijedite. Dodajte cijeđeni limun i po želji zasladite stevijom.

Inače, zova se pokazala kao odličan lijek za uporni kašalj i odličan čuvar naših bronhija i pluća. S obzirom na to da sadrži velike količine vitamina C, flavonoida, karotenoida i drugih antioksidanasa i zaštitinih materija ne čudi ovo njeno svojstvo.

Ipak, ako ne želite da pijete sok od zove koji nije sladak, evo i jednog klasičnog recepta za sirup od zove.

Potrebno je:

50 cvjetova zove

6 l vode

3 kg šećera

1 kesica limuntusa

Priprema

Prokuhajte pet litara vode, pa kada se ohladi, dodajte oprane cvhetove zove, limuntus i limun koji ste ishekli na kriške. Ostavite da odstoji 24 sata, a zatim procijedite. Pomiješajte litar vode sa šećerom. Prokuhajte, pa kada dobijete gusti sirup pomiješajte ga sa procijeđenim sokom zove. Ostavite da sve zajedno odstoji još 24 sata, a zatim sipajte u čiste staklene flaše i odložite do upotrebe.