NAUČITE RAZLIKOVATI GLAVOBOLJE, OVO SU KLJUČNI OKIDAČI ZA BOL

Zdravlje

Svaka glavobolja se razlikuje prema uzroku, intenzitetu bola i regiji u kojoj nastaje, tvrde stručnjaci.

Arhiv

Postoji mnogo okidača za bolove, a mogu ih izazvati hormonske promjene, dehidratacija, preskakanje obroka, stres, promjene vremena, nagli pad pritiska zraka, ali i manjak sna, konzumacija alkohola i određene namirnice.

Relativno česte

Tenzione glavobolje – Ovaj tip glavobolje izaziva tenzija koja utječe na cijeli organizam. Ove glavobolje su relativno česte i u najvećem broju slučajeva ih izaziva stres, loše držanje i ukočenost mišića vrata. Bol je najčešće umjerenog intenziteta, tup, kao da vam nešto steže zadnji dio vrata i čelo.  Ovaj tip glavobolje nije praćen drugim teškoćama, tako da mučnina i osjetljivost na svjetlost i zvuk izostaju.

“Klaster” – Ovaj tip glavobolje češće se javlja kod muškaraca i karakterizira ga intenzivna bol s jedne strane, iza oka i oko njega. Probadajući, žareći bol često je praćen suzenjem oka, kapci mogu biti natečeni, lice se znoji, a mogu se javiti i zapušen nos i crvenilo oka.  Ovaj tip glavobolje traje između 15 minuta i tri sata i može se javiti i nekoliko puta tokom dana. „Klaster“ glavobolje javljaju se ciklično, danima, i mogu potrajati mjesecima, a zatim se tokom nekoliko mjeseci ne javljaju uopće.