NIJE SVEJEDNO KADA ĆETE POPITI KAFU, POGOTOVO AKO ŽELITE DA VAS RAZBUDI

Zdravlje

Istraživači iz vojske SAD razvili su algoritam koji svakom pojedincu daje ličnu preporuku kad je vrijeme za konzumiranje kofeina, kako bi i sa malom dozom kafe postigao maksimalan nivo budnosti, prenosi Science Daily.

Pixabay

Studija pokazuje da je ovaj algoritam ljudima povećao nivo budnosti i spremnosti za 64 posto, i to bez konzumiranja više kofeina nego inače. Osim toga, studija je ustanovila i da se uz pomoć smišljenog rasporeda za uživanje u kafi i pravilnog doziranja potrošnja kofeina može smanjiti i do 65 posto, a da budnost pojedinca ostane na visokom nivou.

“Algoritam zavisi od sposobnosti preciznog predviđanja o tome kako pojedinac reaguje na nedostatak sna i kako reaguje na kofein”, objasnio je koautor studije.

“Jednom kad algoritam otkrije kako neko reaguje na nedostatak sna i nedostatak kofeina, on stvara na hiljade prijedloga za najbolje vrijeme unosa kofeina”, objasnio je Rifman.

Program upoređuje te prijedloge, sve dok ne ustanovi koje je vrijeme najbolje za kafu kako bi budnost bila na najvišem mogućem nivou.