Nikada na spavanje ne odlazite gladni, a evo i zbog čega

Zdravlje

Iako često čitamo savjete kako ne treba jesti prije spavanja, ipak postoje izuzeci a to je onda kada ste gladni. U tom slučaju nije preporučljivo preskočiti obrok, jer vas osjećaj gladi može dugo držati budnima, ili vam poremetiti san, zbog čega stručnjaci upozoravaju da na spavanje ipak ne biste smjeli ići gladni. 

Ako se možete organizirati tako da osigurate 7 do 9 sati noćnog sna, to je odlična stvar, pogotovo ako ste preopterećeni obavezama. Dobar san ključan je za obnovu energije, koja će omogućiti tijelu da se nosi s velikom količinom stresa. No osjećaj gladi može vas omesti u tome da na večer brzo ‘otputujete’ u zemlju snova, te da spavate bez buđenja, a nedostatak sna ili isprekidani nekvalitetan san, vode samo u – još više stresa.

Promjene raspoloženja

Nedostatak sna može imati nepovoljan utjecaj na vaše raspoloženje, odnosno velika je vjerojatnoća da ćete se idući dan osjećati nervozno. No, na to može utjecati i činjenica da vašem tijelu nedostaje ugljikohidrata, koji su vrlo važni u proizvodnji hormona sreće – serotonina. To može biti problem naročito ako patite od anksioznog poremećaja ili kliničke depresije, no odlazak u krevet bez večernjeg obroka ni za koga nije pametna odluka.

Nakupljanje novih kilograma 

Ako mislite da ćete uz preskakanje večere doći do toga da skinete višak kilograma, razmislite još jednom. Naime, stručnjaci kažu da tako jedino možete navući nove kilograme. Prije svega, nedostatak energije za funkcioniranje tijela noću može dovesti do usporavanja metabolizma, a usporeni metabolizam usporava mršavljenje. Opet, manjak sna čini nas nervoznima i proždrljivima, što vodi prejedanju i – nakupljanju kilograma.

Potrudite se zdravo večerati prije nego što odete u krevet. No to bi trebalo obaviti barem dva do tri sata prije spavanja, kako biste izbjegli probleme. Naime, kasna večera može izazvati žgaravicu, refluks i druge probavne probleme, prenosi Health Digest.

Izvor: 24sata.hr/Foto: Getty Images

Podijeli sa prijateljima