Tuširanje uvečer smanjuje temperaturu tijela i osigurava bolji san

Zdravlje

Tuširanje je uvijek dobra opcija, bilo da to volite uraditi ujutro ili uvečer pred spavanje. Ali kada je zapravo ta rutina zdravija i bolja za vaše tijelo, otkrivamo u nastavku…

Svako ima neku svoju rutinu tuširanja, neki ne mogu da zamisle odlazak iz kuće ujutro bez toga da se “bace” pod tuš, dok je drugima nezamislivo da odu na spavanje ako se uveče nisu opustili toplim tušem. Takođe, neki vole dugo tuširanje i puno pažnje posvećuju kvaliteti gelova i sapuna, dok drugima treba tek nekoliko minuta i gotovi su.

Stručnjaci otkrivaju koje su od ovih navika bolje i zdravije za tijelo. Jutarnje tuširanje dobra je opcija i za one s masnom, i za one sa suhom kožom – koji god da ste tip odgovaraće vam osvježenje kada se probudite oznojeni.Mnogi onda često preskoče večernju rutinu tuširanja, ali to baš i nije pametno – koža tokom dana nakuplja prljavštinu i masnoće, a da ne spominjemo znoj, kao i ostatke kozmetičkih proizvoda za njegu kože koje ste nanijeli do večeri. Ako se tuširate samo tokom jutra, možda u krevet idete sa bakterijama na koži.

Dermatolog Loretta Ciraldo kaže kako jutarnje tuširanje osvježava i razbuđuje, pogotovo ako je voda hladna, jer su mnoga istraživanja pokazala kako hladni jutarnji tuš podstiče dnevnu produktivnost. Sa druge strane ono večernje tuširanje će vas umiriti nakon napornog dana. Kupka ili tuš sat vremena prije spavanja smanjuju temperaturu tijela i pomažu da lakše zaspite.Šta možemo zaključiti iz ovih nekoliko tvrdnji? Zapravo, odluka je na vama – sve je stvar ukusa i navike, ali i pitanja koliko se tokom dana krećete i bavite aktivnostima. “To je lična stvar i može se mijenjati iz dana u dan, zavisno od aktivnosti”, ističe Ciraldo.

Takođe, možete se tuširati i nakon buđenja i prije spavanja, zavisno od okoline u kojoj boravite, tipu kože i aktivnostima kojima se bavite. Ali ako baš treba odabrati stranu, čini se da večernje tuširanje ima više prednosti.

Izvor: magazin.novosti.rs/Foto: Getty Images

Podijeli