OLAKŠAJTE MENSTRUALNE TEGOBE: OVE NAMIRNICE ĆE POMOĆI DA SE BOL UBLAŽI

ZdravljeSigurno će biti lakše…

Ilustracija

Oni dani u mjesecu nisu nikome baš zabavni.


Nadutost, umor, osjetljivost dojki, bubuljice, grčevi, promjene raspoloženja – samo su neki od simptoma menstruacije s kojima se većina žena suočava iz mjeseca u mjesec, te pritom obavlja svakodnevne obaveze kao da se ništa ne događa.

Pixabay

Na te simptome uveliko utiče i ishrana, a postoji hrana koja može olakšati menstrualne tegobe, kao i ona koja ih dodatno otežava. Nutricionistkinja Kristen Stavridis je za britanski “Glamour” otkrila šta bi trebalo da jedete tokom onih dana u mjesecu, kako biste se osjećale mnogo bolje.

  • Tokom trajanja ciklusa tijelo gubi mnogo krvi, pa vam je potrebna hrana bogata željezom. Veganke i vegetarijanke u tim bi danima trebalo da uzimaju suplemente željeza. Važno je povećati i unos vitamina C koji olakšava apsorpciju željeza u tijelu – savjetuje nutricionistkinja.

Neke od namirnica koje su bogate željezom su crveno meso, špinat, zeleno lisnato povrće, mahunarke ili obrano mlijeko, dok ćete vitamin C dobiti iz namirnica poput agruma, crvene i zelene paprike, ananasa, jagoda, čili papričica, brokolija, karfiola i manga.

Sladoled, čokolada i čips nažalost nisu dospjeli na listu.

Menstrualne tegobe olakšaće i lagana vežba poput joge, dok bi prva tri dana bilo bolje preskočiti intenzivne treninge koji mogu čak i otežati te tegobe.