Osetljivi ste na gluten? Ovih pet vrsta brašna možete da uključite u ishranu

Zdravlje

Zbog vaše preosjetljivosti na gluten pšenično, raženo, pirovo i ječmeno brašno već dugo nisu na popisu vaših poželjnih namirnica

Predlažemo vam da isprobate ovih 5 odličnih vrsta brašna bez glutena, koja ne samo da su bogata ukusom nego i sadrže brojne nutrijente preko potrebne vašem organizmu.

1. Kokosovo brašno

Uz bademovo brašno, ovo je jedna od najpopularnijih vrsta bezglutenskog brašna. Dobija se sušenjem i mlevenjem kokosova ploda. Ima vrlo laganu teksturu te blagi ukus, a usto je i zdravo.

Kokosovo brašno bogato je vlaknima, što znači da itekako pogoduje vašoj zdravoj probavi.

Usto, sadrži i zdrave zasićene masnoće, koje organizam lako može iskoristiti za stvaranje energije i dobar  metabolizam.

Za razliku od pšeničnog, kokosovo brašno ima niski glikemijski indeks te pomaže u održavanju zdravih nivoa šećera u krvi. Ono čuva i zdravlje vašeg srca.

Planirate li u receptu pšenično brašno zameniti kokosovim, imajte na umu to da na svaku šalicu pšeničnog ide oko 1/3 šalice kokosova brašna.

2. Brašno od smeđe riže

Ovo brašno dobija se od fino samlevenih zrna smeđe riže te čuva sva njihova nutritivna svojstva.

Obiluje proteinima, dijetalnim vlaknima, gvožđem, vitaminom B te manganom.

Zdravija je opcija od onoga dobijenog od bele riže, a ima podjednako finu i glatku teksturu te blagi orašasti okus.

Odličan je izbor ako pečete hrskave kekse, a možete ga koristiti i za zgušnjavanje supa i umaka.

Planirate li ovim brašnom zameniti pšenično, koristite ga u meri 1:1.

No, svakako će vam uz ovo brašno trebati još koja kašika neke zdrave masnoće ili ulja te malo više vode jer bi smesa ili mešavina s ovim brašnom mogla biti pomalo suva.  

3. Bademovo brašno

Bademovo brašno sadrži brojne nutrijente, među njima i magnezij, bakar, kalcij, kalij i mangan, i obiluje vlaknima.

Posebno je pogodno za pečenje i pripremu raznih zdravih poslastica, keksa i kolača.

Bademovo brašno možete koristiti i kao alternativu za krušne mrvice. Koristite li ovo brašno kao zamenu za obično pšenično, trebaće vam dvostruko veća količina. 

4. Slanutkovo brašno

Slanutkovo brašno dobija se od sirovih mlevenih zrna slanutka i dosta je drugačije od ostalih navedenih bezglutenskih vrsta brašna.

Jako je bogato proteinima, vlaknima i drugim nutrijentima. Ima orašast ukus te je dosta guste teksture.

Izvrstan je izbor za pripremu tortilja. Premda ovo brašno možete naći u prodavaonicama zdrave hrane, možete ga napraviti i sami.

Jednostavno u blender ili mlin za kafu ubacite sirova zrna slanutka pa ih sameljite. Nakon toga trebaćete to brašno i prosejati kako biste se rešili malo većih komadića.

5. Tapioka (brašno ili škrob)

Tapioka je vrlo svetlo brašno koje se dobija iz gomolja biljke kasave ima izuzetno finu teksturu.

Jako je popularno kao sastojak za zgušnjavanje jela, poput supa i umaka, jer postaje gusto već pri niskim temperaturama.

Sadrži vrlo malo masnoća i šećera te je lako probavljivo.

Koristite li ga kao zamenu za pšenično brašno u receptu, mera je 1:1, dakle umesto 1 šolje pšeničnog upotrebite 1 šolju tapioke.