OSIM KORONAVIRUSA U SRBIJI VREBA OPASNOST I OD GROZNICE ZAPADNOG NILA

Vijesti

Komarci zaraženi Zapadnim Nilom prisutni su u sve više gradova u Srbiji, ali na sreću, još nema osoba kojima su ove krvopije uspjele da prenesu ovu groznicu.

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za biocide, zaraženi komarci su otkriveni u 8 gradova, i to u Beogradu, Subotici, Somboru, Zrenjaninu, Pančevu, Kraljevu, na Paliću i u Apatinu. 

  • Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje, odnosno oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora – komaraca. Imajući u vidu iskustva kako okolnih tako i naše zemlje, prvi oboljeli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula mjeseca, a najveći broj oboljelih osoba se prijavljuje tokom avgusta mjeseca. Na osnovu podataka dostavljenih Institutu i laboratorijskih kriterijuma na teritoriji Srbije do 23.7. nije registrovan potvrđeni slučaj oboljenja od groznice Zapadnog Nila – navodi se u saopštenju na sajtu Batuta.

Na sreću, zapadnonilski virus ne prenosi se kontaktom među ljudima, ali može putem transfuzije krvi, transplantacijom organa, transplacentarno sa majke na dijete i dojenjem.  Osoba se može zaraziti samo ako je ujeo zaraženi komarac, a simptomi bolesti se javljaju za tri do 14 dana posle uboda.

Podijeli sa prijateljima