OVE ODVRATNE NAVIKE SU ZAPRAVO DOBRE ZA ZDRAVLJE! Da li smete da priznate da RADITE OVO DOK STE SAMI?

Zdravlje

Nisu sve vaše neprikladne navike toliko strašne koliko nekada i sami mislite.

U nastavku pogledajte nekoliko najčešćih “odvratnih” navika koje svi imamo, a koji su zapravo dobri po naše zdravlje.

1. MOKRITE DOK SE TUŠIRATE

Možda je neprikladno govoriti o uriniranju naglas, ali istraživači su otkrili kako je gotovo 75% ljudi to učinilo barem jednom u životu.

Zapravo, u tome ne postoji ništa čega biste se trebali stideti. Mokračna kiselina i amonijak u mokrači sprečavaju stvaranje gljivičnih infekcija na prstima. Također, ako urinirate tokom tuširanja, mogli biste uštedjeti novac na računima za vodu i za toaletni papir.

2. PLJUVANJE

Pljuvanje često izgleda jako odvratno, posebno ako je učinjeno na javnim mestima. Međutim, kada vežbate, to vam može olakšati disanje. Obično dišemo kroz nos – ovo zagreva vazduh i čini ga vlažnim, omogućujući telu da apsorbira kiseonik učinkovitije.

Ali, kada vežbamo, nastojimo disati kroz usta i to uzrokuje stvaranje više sline koja ometa naše disanje.

Dakle, sasvim je normalno da se rešite prekomerne sluzi proizvedene nakon trčanja tako što ćete je ispljunuti.

3. ŽVAKAĆA GUMA

Iako žvakaća guma nema nikakve prehrambene vrenosti, naučno je dokazano kako žvakanje omogućava da se bolje usredočite, izoštrite memoriju, smanjite stres i uravnotežite svoje hormone podizanjem nivoa kortizola.

Žvakaća guma
Žvakaća gumafoto: Profimedia

4. ISPUŠTANJE GASOVA

Možda toga niste ni svesni, ali vaše telo ispušta gasove oko 14 puta dnevno i oko 3-5 puta tokom sna. U pravilu, vaš probavni trakt počinje proizvoditi ugljični dioksid i metan oko 6 sati nakon jela i ispuštanje gasova pomaže telu da ih se reši.

Ako pokušavate zadržati gasove, to može izazvati bol u stomaku i nadutost.

5. PODRIGIVANJE

Podrigivanje nakon dobrog obroka je zapravo dobro za vaš želudac, jer to pomaže da se reši viška vazduha.

6. GRICKANJE NOKTIJU

Kada grickate nokte, konzumirate i neke od bakterija koje su na njima i ispod njih. To dovodi do toga da vaš imunološki sistem počinje proizvoditi bele krvne ćelije koje pomažu u borbi protiv ovih bakterija. Vaše tijelo takođe registruje bakterije u svojoj memorijskoj banci, pa ako se drugi put susreće određena bakterija, već ćete imati limfocite koji ga mogu pobediti.

Grickanje noktiju
Grickanje noktijufoto: Profimedia

Štaviše, neke studije pokazuju da deca koja sisaju palce ili grickaju nokte imaju manju verovatnoću da pate od alergija.

7. ČEPRKANJE IZ NOSA

Prema nekim studijama, ta užasna navika zapravo može pomoći u podsticanju vašeg imunološkog sisrema, budući da ono iz nosa što jedete sadrži mutacije sline koje se mogu boriti protiv bakterija. Kada pojedete ono što izvučete iz nosa, aktivirate imunološki sistem da oslobađa bela krvna zrnca tela da bi se odbranio od bakterija.

8. PRESKAKANJE TUŠIRANJA

Ako se svakodnevno tuširate, time ispirete neka eterična ulja s vaše kože i kose koja su neophodna da bi hidrirali i zaštitili kožu. Čak i vruća voda bez sapuna može uništiti mnoge korisne bakterije koje vašoj koži trebaju, da bi ostala blistava i elastična. Zato je savršeno prirodno i čak zdravo za vas da preskočite tuširanje jednom ili dva puta sedmično.

Tuširanje
Tuširanje