OVO UTIČE FATALNO NA VAŠ ŽIVOT! Promenite ove navike da biste bili MRŠAVIJI i ZDRAVIJI

Zdravlje

Svako od nas ima neke večernje rituale, a oni se najčešće odnose na ishranu.

Međutim, uglavnom zbog pogrešnog načina ishrane dolazi do nesanice, problema sa probavom i mnogih drugih posledica po naše zdravlje.Veče je vrlo problematično vreme za određene navike, zbog kojih možemo i da dobijemo na kilaži.

Saznajte zbog kojih 8 večernjih navika se gojite.

foto: Profimedia

1.Ne spavate dovoljno Posledice: Vaš matebolizam postaje sporiji i zbog nedovoljno sna osjećate glad. Raste nivo kortizola u krvi. Manje vežbate jer osećate umor. Preporuka: Spavajte barem 8 sati tokom noći.

2. Prejedate se za večeru Posledice: Pojedete previše hrane ili jedete previše tešku hranu i kao posledica se javlja to da vaša probava postaje usporena, a to je pogotovo izraženo uveče. Preporuka: Birajte laganu večeru koja se uglavnom sastoji od proteina i povća.

foto: Profimedia

3. Jedete prženu ili začinjenu hranu za večeru Posledice: Previše kalorija koje ne možete tako brzo da svarite i loša probava do koje dovodi ovakva hrana. Takođe, povećava se broj masnih ćelija i imaćete lošiji san. Preporuka: Izbegavajte ovakvu hranu da jedete kasno uveče.

4. Idete na spavanje odmah nakon večere Posledice: Povećana akumulacija masnih ćelija i probavne tegobe. Preporuka: Vaš poslednji obrok neka bude minimalno 1 i po do 2 sata pre spavanja.

foto: Profimedia

5. Jedete žitarice ili druge ugljene hidrate za večeru Posledice: Dobijate dodatnu energiju koju nećete iskoristiti dok spavate, a i hrana sa visokim udelom ugljenih hidrata sadrži mnogo rafiniranih šećera koji moraju odmah da se sagore. Preporuka: Za večeru odaberite svežee voće, salate ili hranu sa visokim udelom proteina. Ali, naravno, u malim porcijama.

6. Volite uveče da jedete slatko Posledice: Beli šećer i brašno se transformišu u masne ćelije. Ne možete da sagorite kalorije u toku noći. Preporuka: Ako morate uveče da imate desert, odaberite neko voće.

7. Konzumirate alkohol ili kofein Posledice: Alkohol i kofein loše utiču na kvalitet vašeg sna, a i sadrže mnogo kalorija. Preporuka: Izbegavajte da konzumirate alkohol ili pića sa kofeinom kasno uveče. Uvek završite dan ispijanjem čaše obične vode.

foto: Profimedia

8. Koristite mobilni telefon ili kompjuter pre spavanja Posledice: Ovi uređaji emituju plavu svetlost, koja utiče na kvalitet sna i na vaše zdravlje. Frekvencije radio talasa takođe uzrokuju nesanicu. Preporuka: Pročitajte nekoliko stranica knjige pred spavanje, ili slušajte umirujuću muziku. To će vam pomoći da lakše zaspite.