SAMO AKO SE OVAKO KONZUMIRA DJELUJE KAO PROBIOTIK: ZAŠTO JE ZDRAVIJE JESTI HLADAN KROMPIR?

Zdravlje

Pristalice zdravog načina života i ljubitelji dijeta imaju odbojnost prema ovom povrću, ali uzalud.

Reći ćemo vam kakve koristi krompir može donijeti i kako ga jesti kako ne biste stekli višak kilograma.

Zašto je krompir koristan

Krompir je odličan izvor vitamina. Bogat je vitaminima B2, B3, B6, B9 i C, što je posebno važno za jačanje imunološkog sistema. Pored toga, krompir ima puno antioksidanata koji štite ćelije tijela, sprječavaju oštećenja slobodnim radikalima i usporavaju proces starenja, navodi Kurir.rs.

Druga važna prednost krompira je visok sadržaj kalijuma. Nedostatak ovog minerala u tijelu povlači za sobom mnoge neprijatne posljedice, jer je kalijum također odgovoran za pravilno funkcionisanje mišića, neophodan je za ćelijski metabolizam i normalno funkcionisanje nervnog i kardiovaskularnog sistema.

Pored kalijuma, krompir sadrži kalcijum, magnezijum, cink, gvožđe i mangan. U manjim količinama od kalijuma, ali u kombinaciji sa drugom hranom, može vam uštedjeti rizik od nedostatka ovih elemenata.

Zašto je krompir najbolje jesti hladan

Krompir sadrži takozvani „stabilni“ skrob, koji konačno postiže svoju „stabilnost“ nakon potpunog hlađenja. Jednostavno rečeno, tokom toplotne obrade (kuhanja ili pečenja) skrob sadržan u krompiru mijenja svoju strukturu. Nakon potpunog hlađenja, skrob postaje „stabilan“, odnosno stiče sposobnost da dođe do debelog crijeva, a da se potpuno ne rastvori u želucu.

„Otporni“ skrob djeluje kao prebiotik. Rezultat je kontrola šećera u krvi, čista koža, kontrola gladi i dramatično smanjenje rizika od prejedanja.