SEDAM SIMPTOMA KOJI UKAZUJU DA VAŠEM TIJELU NEDOSTAJE VITAMINA D

ZdravljeVitamin D neophodan je za zdravu funkciju tijela. To je vitamin koji tijelo proizvodi kad je na suncu pa ga je relativno lako osigurati u organizmu.

Jednostavno prošetajte i dopustite svom tijelu da učini svoje i prikupi sve blagodati sunčeve svjetlosti.

Međutim, sada kad smo se vratili na zimsko računanje vremena, kad napustimo svoja radna mjesta, vani je već mrak. Ako se ne izlažemo dovoljno danjem svjetlu, to može dovesti do nedostatka vitamina D, što ograničava sposobnost našeg tijela da apsorbira kalcij i fosfat iz hrane koju jedemo.


Podaci kažu da otprilike 20 posto populacije ima nizak nivo vitamina D, što može dovesti do niza zabrinjavajućih stanja. Kod djece može uzrokovati rahitis, a kod odraslih bolno stanje kostiju zvano osteomalacija, što je zapravo poremećaj mineralizacije kostiju.

Vitamin D, osim boravkom na suncu, u organizam možemo unijeti i hranom. Potrebno je povećati unos masne ribe, crvenog mesa, žitarica i žumance. Također, postoje i dodaci vitamina D koji mogu pomoći.

Kod odraslih osoba koje su u riziku za pojavu nedostatka vitamina D preporučuju se preventivne doze vitamina D koje se kreću od 1500 do 2000 IJ vitamina D.

Preporučena dnevna doza na razini EU i RH iznosi 5 µg dnevno, što iznosi 100 posto preporučenog dnevnog unosa, navode preporuke HZJZ-a.

Simptomi niskog nivoa vitamina D razlikuju se od osobe do osobe. Sedam čestih znakova upozorenja su loše raspoloženje, slabost u mišićima, debljanje, umor, bolne kosti i zglobovi, znojno vlasište i ako vam je često loše, piše The Sun.

U slučaju da iskusite navedene simptome ili neki od njih, posavjetujte se s doktorom o daljnjim koracima.