Soja pomaže u menopauzi

Zdravlje

Žene koje su prošle menopauzu kažu da im je ovo bio najteži period života, i da su prolazile kroz mnoge tegobe i neprijatnosti. Tegobe koje prate menopauzu najlakše se ublažavaju zdravom i pravilnom ishranom.

Ishrana treba da se sastoji od svežeg voća i povrća, plave ribe, maslinovog ulja i nezaobilazne soje, kao i proizvoda od soje. Kod menopauze najčešće se javljaju valunzi, gojenje i nagle promene raspoloženja, metabolizam se usporava  dok se mišićna masa smanjuje.

Smanjivanjem mišićne mase dolazi do nagomilavanja sala, odnosno masnih naslaga. U menopauzi prestaje sa lučenjem estrogena, pa samim tim se i masne ćelije lakše gomilaju u predelu struka, bokova i stomaka.

Da biste održale kilažu konstantnom, vešem telu u pedesetim godinama potrebno je i  do 400 kalorija manje nego u tridesetim. Zato je najbolje da vodite dnevnik ishrane i da tačno zapisujete šta ste i koliko pojeli.

Izbacite masti i nepotreban šećer, a ubacite sveže voće i povrće, nemasne jogurte, maslinovo ulje, tofu sir, barena jaja, hleb i žitarice od celog zrna, integralni pirainač i što je najvažnije od svega povećajte unos dijetetskih vlakana, trčite, šetajte i vežbajte, jer je fizička aktivnost ključ dobrog zdravlja.

Podijeli