VJEŽBATE A SALO JE I DALJE TU: OVE NAMIRNICE TREBATE IZBACITI IZ ISHRANE

Zdravlje

Ako želite skinuti višak kilograma, ove namirnice zaobiđite.

Ilustracija

Ako želite smršati, ali kile nikako ne idu dolje, možda biste trebali provjeriti što tačno jedete. Naime, postoje namirnice zbog kojih će se salo posebno taložiti na tijelu.

Alkohol

Ako ste primijetili da ste se počeli debljati oko stomaka, možda je alkohol krivac za to. Ako pretjerujete s alkoholom, velika je mogućnost da će vam se pojaviti “pivski stomak”.

Česta konzumacija alkohola može poremetiti mikrobiom probavnog sistema, a alkoholna pića zapravo su i prazne kalorije. Njih unosite, a nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost.

Bijeli hljeb

Bijeli hljeb je obično jako prerađen, nutritivno je siromašan, a prepun je jednostavnih ugljikohidrata.

Ilustracija

On nema ni vlakana ni proteina, a ima visok glihemijski indeks.

Ovakvu hranu tijelo prebrzo probavlja i vrlo brzo nakon nje ponovno smo gladni.

Čips

Čips posebno može dovesti do povećanja masnoća u tijelu, pogotovo ako ga se prečesto jede. Čak štoviše, čips je hrana koja zbog koje se možete najviše udebljati u periodu od 4 godine, pokazala je studija. 

Čips je bio uspoređen s krompirom, slatkim zašećerenim pićima te prerađenim i neprerađenim mesnim proizvodima.

Čips je prepun masti, prerađenih ugljikohidrata i soli. Zbog ta tri sastojka teško ga je prestati jesti i to često dovodi do prejedanja, čiji rezultat je debljanje, piše Eat this.

Krofne

Iako su slasne, previše krofni može uzrokovati taloženje sala. One su prepune prerađenih ugljikohidrata koji uzrokuju nagli rast šećera u krvi i samo kratko utažuju glad.

Istovremeno, gušterača otpušta jednaku količinu inzulina kako vi “počistila” višak glukoze u krvi i pogurala je u ćelije.

Jednom kada je u ćelijama, osjetit ćete naglu navale energije koja će trajati oko 20 minuta. No kako će nivo glukoze u stanicama rapidno padati, tako će vama padati i energija.

To je razlog zašto se često osjećate umorno nakon što pojedete prerađene ugljikohidrate.

Margarin

Ako mislite da je margarin bolja opcija od maslaca, varate se. Posebno je problematično kada na margarinu stoji da je dijetni ili da ima 0% masnoća, ljudi tada imaju naviku pretjerati jer misle da jedu nešto zdravo.

Tada umjesto da mršave, debljaju se, a često im nije jasno zašto.