Znoj vam užasno smrdi, evo šta je razlog: ove 3 opasne bolesti, ne ignorišite ni slučajno!

Zdravlje

Najviše se znojimo kada vježbamo ili kada smo u stresnim situacijama, a ispuštanjem znoja tijelo nam poručuje da je vrijeme da se odmorimo I ‘ohladimo’.

Na pojačano znojenje mogu uticati različite stvari, a najčešćI uzrok može biti ishrana, kazao je dermatolog džošua zajhner u razgovoru za magazin “žensko zdravlje” (women’s hea;th).

Stručnjak tvrdi da je malo poznato da promjena ishrane može imati uticaja na mirise koje vaše tijelo oslobađa.

– miris znoja zavisi od različitih vrsta bakterija koje se nalaze na kožI, kao I od različite vrste hrane koju jedete. Konzumiranjem visokog sadržaja određene hrane, poput krstasoog povrća, miris znoja može se promeniti. Krstasto povrće je zdravo I hranjivo, ali ukoliko jedete velike porcije može se pojaviti neprijatan miris – ističe dr zajhner.

U krstasto povrće spadaju kupus, brokoli, rukola, karfiol, kelj, prokelj, raštan, keleraba, rotkvice, repa…

Doktor objašnjava da razlog zbog kojeg vaš pazuh miriše nakon konzumiranja ovih namirnica je taj što se tijelo bori da ih razgradi.

On je dodao da hrana bogata sumporom, poput gore pomenute, zajedno sa bijelim lukom, sadržI jedinjenja koja se teško apsorbuju u tijelu.

Metabolički procesi oslobađaju jedinjenja koja zatim isparavaju iz tijela oslobađajućI miris – otuda pojava ‘smrada’.

Deramatolog tvrdi da stres može biti još jedan od razloga zašto se odjednom pojavio jak miris znoja.

Drugi razlog bi mogao da bude određeno zdravstveno stanje. Bolesti jetre, dijabetesa I zatajenja bubrega također mogu biti odgovorni za pojavu neprijatnog mirisa znoja.