3 GREŠKE KOJE UPROPASTE PILEĆU SUPU: Kuhari savjetuju kako da ih izbjegnete, jednu skoro svi prave – ZBOG OVOGA NIJE UKUSNA

GastroPileća supa je jelo koje nam toliko prija da su ga naše bake nazivale lijekom! Činija ili tanjir tople pileće supe “vraćaju u život”, ali postoje greške koje pravimo dok spremamo supu zbog koje ona neće biti tako ukusna.

Najprije, profesionalni kuhari kažu da supa nikada ne bi trebalo da vri! Želite samo par mehurića koji se povremeno pojavljuju na površini, a ne “bijesno” ključanje koje će prekuhati meso i povrće i povećati šanse da supa iskipi.


Još jedna od najvećih grešaka je kuvanje cijelog pileta, iako smo učeni da bi ga trebalo pripremati baš tako! Kada kuhate cijelo pile, baš kao i kada ga pripremate u rerni, neće se svi dijelovi skuhati jednakom brzinom.

Prsa će se prva isušiti iako se kuhaju u tečnosti, zbog čega profesionalni kuvari savjetuju da pile ipak isječete prije kuvanja. Ubacite komade mesa u supu, i prsa izvadite prva. Odložite ih na tanjir i pokrijte folijom, pa kada su bataci gotovi, svo meso isjecite ili iskidajte i vratite u supu. Na taj način, i prsa će biti mekana i sočna.

Za kraj, ako u supu stavljate povrće, luk ćete staviti na početku. Ali mnogi tada ubace i šargarepu, što je velika greška. Šargarepa koja se kuha “satima” u supi možda će biti koliko-toliko ukusna, ali više neće imati svoje zdrave sastojke. Kako kažu nutricionisti, povrće koje se toliko dugo kuhalo ima efekat na zdravlje kao da ste pojeli list papira – unijeli ste samo celulozu jer vitamini više nisu tu.

(MONDO)